anders beer wilse

Fotograf Anders Beer Wilse (1865-1949) var selvlært som fotograf. Han reiste til USA i 1884, der han arbeidet som landmåler og ingeniør, og i 1897 begynte han som profesjonell fotograf i Seattle. Wilse kom tilbake til Norge i 1900. Han kalte seg friluftsfotograf, reiste landet rundt og ble raskt den store Norgesfotografen. Hans gjennombrudd falt sammen med Norges selvstendiggjøring fra Sverige i 1905. Fotografiet var nå i ferd med å bli vanlig på trykk på postkort, magasiner og bøker, og Wilse utnyttet dette til å presentere en ny fotografisk illustrasjonskunst. Wilse endret norsk fotografi, og bildearven etter ham er synlig gjennom hele det det 20. århundre. I dag er Wilse selv nesten glemt, men i første halvdel av 1900-tallet nøt han en berømmelse som ingen annen norsk fotograf har hatt.  Fortsatt fotograferer vi i stor grad som Wilse. I år markeres 150 års dagen for hans fødsel med en rekke utstillinger og arrangementer, og Posten Norge utga 16. april en serie på fire nye frimerker med motiver fra fotografen Anders Beer Wilses katalog.

Anders Beer Wilse besøkte Kristiansund allerede i 1902 og fotograferte byen, havna, gatene og klippfiskproduksjonen. Senere vendte han tilbake en rekke ganger. Fotografiene på utstillingen er fra Wilses reportasjer fra produksjonen av sild og klippfisk i 1922 og 1926. Utstillingen er et samarbeid mellom Nasjonalbiblioteket, avdeling Mo i Rana, Norsk Folkemuseum, Fylkesfotoarkivet, Nordmøre Museum og Norsk fotohistorisk forening, avdeling Kristiansund. Printing og montering ved Nordic Light.

Under festivalen vil konservator Trond Bjorli fra Norsk Folkemuseum i en samtale med Morten Krogvold fortelle om Anders Beer Wilses liv og fotografering.

Foredrag
Lørdag 25. april
15:15 - 16:00
Caroline Kino

Utstilling
Galleri Jonas Eriksen