Pressemelding 18. februar 2013

Salsaen er løs! Ingen annen øy i Karibien er i nærheten av Cuba hva gjelder interessante historiske temaer. Og, i april åpner Nordic Light dørene til fotoutstillingen House of Cuba, fylt av mystikk, farger, motsetninger, rhumba-rytmer og overraskelser.

Cubas president Raul Castro har lettet på reiserestriksjonene for cubanerne, og Nordic Light har derforfor benyttet anledningen til å invitere et knippe med cubanske fotografer til Kristiansund. Adrian Fernandez, Pedro Abascal, Leysis Quesada, Raul Cañibano, Irolan Maroselli Vilasuso, Liudmila Velasco og Nelson Ramírez de Arellano skal alle stille ut sine bilder, og vi håper at noen av de også vil få anledning til å delta på festivalen. Hvorvidt dette blir realitet eller ikke, vet vi ennå ikke med sikkerhet. Den cubanske ambassadøren er også invitert, og hun kommer (!) og vil delta på utstillingsåpningen sammen med Morten Krogvold.

Cubas spesielle situasjon, som følge av spansk kolonisering, og senere amerikansk og russisk dominans, preger fortsatt landet og økonomien. For cubanerne er dagliglivet en historie for seg, og det er derfor å kunne forvente at House of Cuba vil kunne speile noe av deres virkelighet. Livsgleden, dansen, musikken, sensualiteten, livsbejaelsen, den daglige heroiske kampen for et verdig liv, latteren, nysgjerrigheten og det komplett unorske i all sin mangfoldighet… Fotografene har blitt kurert av Anne Lise Flavik, Alex Webb og Rebecca Norris Webb, som nå to år på rad har arrangert fotografisk workshop i Havana. Utstillingen House of Cuba vil også inneholde fotografier fra workshop-deltagerne fra disse to årene. Det blir billedspill med musikk…… og, veldig fine bilder, kuretert av Alex og Becky.

Det er også en stor glede å kunne ønske ekteparet Alex Webb og Rebecca Norris Webb velkommen til årets festival. Dette blir andre gang de kommer til Nordic Light. Første gang var i 2006, på den aller første festivalen, der de var med på å sette standarden for fremtidige festivaler.

Rebecca er opprinnelig poet og journalist, men har fotografert siden 1988. Hun forholder seg til utfordrende problemstillinger, og er opptatt av hvordan vi visuelt kan formidle motstridende følelser uten å bruke ord.

Alex har vært fotograf på heltid siden tidlig på 1970 tallet. Og, hvilken fotograf han er! En mester med farger, og kanskje den dokumentarfotografen i verden som tar de mest kompliserte bildene. Det skjer vanvittig mye i bildene til Alex, og hver gang du ser dem, oppdager du noe nytt. Paret bor i Brooklin, New York, og underviser sammen i fotografi.

Blir det debatt, lurer du kanskje på? Ja, det er klart det blir!

Den klassiske festivalen varer fra 23. – 27. april. Beyond Pixels - Unfestival of Photography varer fra 22. – 24. april. Alle utstillingene vises i Kristiansund i perioden 23. april – 5. mai.

Kontaktinfo:

  • Elisabeth B. Bjerkestrand (pressekontakt): elisabeth@nle.no, Tlf: 984 56 335
  • Anne Lise Flavik (daglig leder og programsjef): annelise@nle.no, Tlf: 920 17 130
  • Foto: Alex Webb

    Nordic LightComment