Pressemelding: Steve McCurry til Nordic Light

Kristiansund, 11. mars 2013

Inspirerende, fantastisk, legendarisk og verdens beste dokumentarfotograf! Superlativene hagler når vi omtaler en av Nordic Lights gjester denne våren. Fargefotografiets mester, Steve McCurry, kommer til Kristiansund i april.

Steve McCurry (1950,Philadelphia, USA) ble verdenskjent etter å ha tatt det ikoniske bildet av flyktningejenta Sharbat Gula i 1984. «Afghan Girl», jenta med de grønne øynene, har blitt det mest berømte bildet i National Geographics historie. Bildet er et slags Mona Lisa fra en flyktningeleir og ble et symbol på menneskehetens utholdenhet.

Mange av Steve McCurrys bilder er tidløse klassikere som er brukt som CD covere og førstesider. Han har jobbet iherdig med å utforske fargestilen, og har i følge kritikerne flyttet hele fargefotografiet opp i en egen divisjon, både rent dokumententarisk og med sine portretter.

Steve McCurry studerte filmhistorie, filmproduksjon og teaterkunst før han fant ut at han skulle satse på fotograferingen. Hans virkelige interesse kom med fotooppdragene for avisen i Penn State, The Daily Collegian, og karrieren som fotojournalist fikk en pangstart med dekningen av den russiske krigen i Afghanistan.

Han kledte seg i de innfødtes klær og krysset grensen fra Pakistan til det opprørskontrollerte Afghanistan rett før den russiske invasjonen. Da han dro fra landet hadde han en haug med filmruller sydd inn i fôret. Bildene hans var blant de første fra konfliktområdet, og ble publisert verden rundt. Han mottok Robert Capas gullmedalje for beste fotografiske utenlands rapport.

McCurry har dekket internasjonale konfliktområder, deriblant krigen i Iran-Irak, Beirut, Kambodsja, Filippinene og i Afghanistan, oppløsningen av det tidligere Jugoslavia, samt Gulfkrigen.

Arbeidet hans er publisert i magasiner verden over, og han er fast bidragsyter til National Geographic, med dokumentarbilder fra Tibet, Burma, India og en rekke andre land. Han har dessuten vært medlem av Billedbyrået Magnum siden 1986.

Morten Krogvold, kunstnerisk leder i Nordic Light, gleder seg stort over besøket.

 - Steve McCurry er et ikon i sin beste alder, og utvilsomt en av de største fargefotografene i vår tid. Hans bilder er knallgode eksempler på hardt arbeid. Bildene har en helt vidunderlig stofflighet, og en nærhet, intensitet og et kamerablikk som er ekstraordinært.  McCurry bruker fargene som en maler, og har en helt unik forståelse av farger og lys. Samtidig er det noe frapperende enkelt med det han gjør. Han har en helt spesiell evne til å oppnå øyenkontakt med sine motiver og det gjør bildene ekstra spesielle.

Festivalen varer fra 23. – 27. april. Beyond Pixels - Unfestival of Photography varer fra 23. – 24. april. Alle utstillingene vises i Kristiansund i perioden 23. april – 5. mai.

Kontaktinfo:

  • Anne Lise Flavik (daglig leder og programsjef): annelise@nle.no, Tlf: 920 17 130
  • Elisabeth B. Bjerkestrand (pressekontakt): elisabeth@nle.no, Tlf: 984 56 335