Pressemelding 10. april: Programmet er klart!

To uker til Nordic Light!

De cubanske fotografene har bekreftet at de kommer, og kompletterer dermed årets program! UnFestival of Photography (også kalt Nerdic Light) vil få selskap av representanter fra Nokia, Leica, Facebook, Scalado, Google, Boinx Software, Adobe, EyeEm m.fl. Velkommen til folkefest 23. – 27. april!
Hele programmet finner du her: http://nle.no/festivalprogram-2013

The Hunter. Foto: Alejandro Chaskielberg

Vårens vakreste fotoeventyr

Tirsdag 23. april braker det løs på Nordic Light International Festival of Photography i Kristiansund. Festivalen tiltrekker seg stjernefotografer fra hele verden, og årets festival, som er den 8. i rekken, er intet unntak. Siden første gang i 2006 har den vokst og blitt en av de viktigste fotofestivalene i Europa. Vi håper å se deg også. La deg forføre av fotografiets magi, havet, lyset og den himmelvide horisonten.

Det greske ordet fotografi betyr å tegne eller skrive med lys, og festivalen har navn etter det vakre Nordmørslyset. Nordic Lights kunstneriske leder, Morten Krogvold, sammenligner lyset i Kristiansund med lyset i Venezia - hva er da mer naturlig enn en festival som priser vårens lys? Nordic Light ligger i perfekte omgivelser, og byen som ligger vakkert til ytterst i havgapet danner en flott ramme for festivalen. Lukten av ramsalt sjø slår imot deg idet du nærmer deg, i tillegg blir du møtt av sjenerøse, jordnære og humørfylte kristiansundere som er med på å gjøre besøket til en totalopplevelse.

Festivalprogram med høy kvalitet
Festivalen har mer enn 40 utstillinger spredt utover 14 dager, mens forelesningene og aktivitetene er konsentrert i perioden 23. – 27. april. I løpet av de fem dagene festivalen varer, står det mer enn 80 poster på programmet, som spenner fra frokostfilmer, fotoquiz og portfolio-gjennomgang til barnehageutstillinger, utdeling av den prestisjetunge Fotografiprisen og nerdetreff med UnFestival of Photography.

- Her møter du konseptuell fotografisk kunst, klassisk fotografi, politiske ytringer, filosofiske betraktninger og fantastiske historier presentert av noen av de mest anerkjente kunstnerne i verden i dag. Å delta på Nordic Light gir opplevelser for livet, sier Krogvold.

Nordic Light har gjennom årene hatt gleden av å kunne ønske velkommen til et stjernespekket galleri av nasjonale så vel som internasjonale kunstnere. Festivalen er blitt en yndet møteplass for alle som lar seg begeistre foto, og som er interessert i å se verden gjennom å lytte til andres historier. Det er nemlig ikke bare fotografer som kommer, men også historiefortellere av ypperste klasse. Festivalen er en hyllest til fotografiet som kunstart, og en arena for å kunne vise fram ulike uttrykk av høy kvalitet innenfor fotografi, også av den typen som «lugger» litt. Her kommer siste oppdatering på programmet.

Chris Rainier
Den karismatiske canadieren Chris Rainier har vært fast inventar på Nordic Light de siste årene, og det er ikke uten grunn. Han kommuniserer så godt med sine lyttere at de blir helt fjetret… Han er i sannhet en foredragsholder i særklasse. Som fotograf har han utforsket de mest isolerte ursamfunnene i verden, der han har utsatt seg selv for ekstreme påkjenninger for å oppnå sine mål. Han er inspirert av buddhismen, og balanserer livet sitt på en linje av stillhet og dristighet.

Alejandro Chaskielberg
Argentineren Alejandro Chaskielberg er en av fotografene i All Roads Photography; et samarbeidsprosjekt mellom National Geographic, Chris Rainier og Nordic Light, og som vil gi deg innsikt i hvordan urinnvånere forskjellige steder i verden lever sine liv. Alejandros karakteristiske bildestil har gjort ham bemerket i fotobransjen. I 2011 vant han førsteprisen for fotoserien «High Tide» under Sony World Photo Awards. Det er denne utstillingen han skal vise på Nordic Light i år; en portrettserie tatt over en to års periode, i måneskinn om natta, og som han gjorde mens han bodde sammen med innbyggerne ved elvedeltaet Paraná i nærheten av Buenos Aires. Alejandro har skapt fiktive scenarioer med ekte mennesker og situasjoner, og med lang eksponeringstid og kunstig lyssetting presset grensene for hva som kjennetegner dokumentarfotografi.

 – Jeg brukte fullmånen som et nøkkel-element i komposisjon og lyssetting, mens innbyggerne måtte holde seg i ro i opptil ti minutter, forteller Alejandro.

Cubanske fotografer
Så er det endelig bekreftet at det de cubanske fotografene Adrián Fernández Milanés, Pedro Abascal, Leysis Quesada Vera, Raul Cañibano Ercilla, Irolan Maroselli Vilasuso og Nelson Ramírez de Arellano kommer til Nordic Light. Etter en vellykket billedauksjon og en skikkelig dugnad på fotogalleriet/museet Fototeca de Cuba har det blitt økonomisk mulig for dem å reise til Kristiansund. Den cubanske ambassadøren Marie Esther Fiffe Cabreja blir med på åpningen av utstillingen House of Cuba.

Morten Krogvold
Morten Krogvold, kunstnerisk leder i Nordic Light, er en av Norges mest profilerte fotografer og workshopene hans rundt omkring i verden går for fulle hus. Han er dessuten en svært ettertraktet foredragsholder, med en livsvisdom og en formidlingsevne det bare er å ta av seg hatten for. Nordic Light er et av hjertebarna hans, og det er derfor umulig for ham å motstå anledningen til å holde et av sine innlegg under årets festival. Morten er brutalt ærlig, og foredraget vet verken han eller vi i skrivende stund hva vil dreie seg om, strengt bortsett fra at det vil hagle med livsfilosofiske betraktninger og høyaktuelle temaer innenfor visuell kommunikasjon. Foredragets tittel er «En endeløs øvelse i uvisshet», vel møtt!

Gratis fotoquiz med Morten M. Løberg
"Daguerre, hva for no'?" Fire kvelder under festivalen kan du bli med på uhøytidelig fotoquiz med god stemning! Her kan det fort gå ei kule varmt, men ølen på Quality Hotel Grand er garantert kald. Briljer med all fotokunnskapen du sitter inne med, eller spiss ørene og ta inn ny kunnskap! Quizmaster er fotograf Morten M. Løberg, med mer enn 40 års erfaring som fotograf, kunstner og skribent, og som er redaktør for nettstedet Fotografi.no.

Gratis frokostfilmer
Fotografi vil alltid søke kunnskap og inspirasjon fra andre kunstarter som eksempelvis film, litteratur og musikk. Hver morgen inviteres du til å starte dagen med en inspirerende frokostfilm på Caroline Kino. Morten Krogvold har svært god innsikt i hva som rører seg i filmverdenen, både av spillefilmer, kortfilmer og dokumentarer. Han har med omhu plukket ut et utsøkt knippe med severdige filmer; noen av dem er gode, gamle klassikere, andre er kanskje helt ukjente skatter. Nordic Light kan på det varmeste anbefale å starte dagen på denne måten sammen med andre morgenfugler. Velkommen til en opplevelse du ikke visste du trengte!

Utdeling av Fotografiprisen
Norske fagfotografers fond (NFF) stiftet Fotografiprisen i 1989. Den prestisjetunge prisen deles ut annet hvert år, og er en viktig markering for fotografiet i Norge. Fotografiprisen er på 100 000 kroner og gis til en fotograf som i særdeles grad har utmerket seg på en faglig og kreativ måte. Fotografiprisen er den største fotografiprisen i Norge, og kan sammenlignes med Brageprisen for forfattere. Vinneren skal inneha en kombinasjon av høy faglig kvalitet og kreativitet, og deles ut onsdag 24. april kl. 18.00, i Caroline Kino. Juryformann for Fotografiprisen 2013 er Erik Fuglseth. Tidligere vinnere er Morten Krogvold (1989), Knut Bry (1994), Dag Alveng (1997), Kjell Sten Tollefsen (1999), Agnete Brun (2001), Herdis Maria Siegert (2003), Tom Sandberg (2005), Per Maning (2007), Jonas Bendiksen (2009) og Rune Johansen (2011).

Ansikt til Ansikt
Bli nærmere kjent med interessante personligheter gjennom Morten Krogvolds samtaler med utvalgte gjester. Tre kvelder under festivalen tar vi en pause fra det raske og såkalte effektive samfunnet - og gir hverandre anledning til å fullføre en tankerekke. Det hele er rammet inn i en intim og hyggelig atmosfære i Carolines storsal. Ta varmt i mot Øystein Dolmen, Henning Sommerro og Steve McCurry.

Festivalen varer fra 23. – 27. april. Beyond Pixels - UnFestival of Photography varer fra 23. – 24. april. Alle utstillingene vises i Kristiansund i perioden 23. april – 5. mai.