Erik Almås mottok Fotografiprisen 2013

Portrett Erik Almås. Foto: Tom Hood


26. april 2013: Fotografiprisen for 2013 ble delt ut på Nordic Light International Festival of Photography onsdag kveld. Rosende ord, stående applaus og en sjekk pålydende 100.000,- kroner ble tildelt Erik Almås for hans suksess  i USA. Erik sa i sin takketale at han ville gi kr 25.000,- av disse pengene til vinneren av Photographic Graduate of the Year som skal deles ut førstkommende lørdag.

Foto: Erik Almås

Juryformann Erik Fuglseth uttaler: ”Kosmopolitten Erik Almås er en fotografisk historieforteller i verdensklasse med en ydmyk tilnærming til faget som er svært unorsk. Fototeknisk er han brilliant med en fotografisk forståelse, like solid som grunnfjellet i Trondhjem - hvor han kommer fra.”

Erik Almås vokste opp i Trondheim. Det var nok så tilfeldig at han oppdaget foto som en kreativ utfoldelse i unge år, og etter fotolinja ved Sogndal Folkehøgskole og den trønderske reklamefotografen Geir Tore Nergaard oppfordringer om å dra utenlands, satte den 22-årige Erik Almås seg på flyet til San Francisco i 1995. Der gikk han 4 år på Academy of Art University i San Francisco. Godt betalte oppdrag fra Se og Hør for å dekke kronprins Haakons studier i San Francisco kom godt med. Deretter klarte han å mase seg til assistentjobb og noen års blodslit hos den kjente reklamefotografen Jim Ericson.

I dag er Erik Almås en stor norsk suksess i USA, og karrieren har helt og holdent tatt av. Med Toyota, Microsoft, Harley-Davidson, Hilton Hotels, American Airlines, Nike, Puma, Absolut Vodka – for å nevne noen – og de største reklamebyråene på kundelisten er Almås blitt berømt og ettertraktet som en av USAs mest anerkjente og respekterte reklamefotografer. Han har et eget kunstnerisk uttrykk, og arbeider også innen livsstil, mote, portrett og kunstfotografi.

Almås sier selv hans suksess er fruktene av beinhardt arbeid og «stå på»-mentalitet. Han fremhever hvor viktig det er hele tiden å utvikle sitt eget uttrykk, og ikke minst markedsføre seg selv i et tøft marked. Hans oppdragsgivere forteller om en fotograf som er profesjonell til fingerspissene, som er en drøm å jobbe med, og som alltid leverer mer og bedre enn ventet.

Erik Almås har gjort San Francisco til sitt hjem, og har åpnet avdelingskontor i New York. Han har ikke bare en imponerende kundeliste, men også en svært imponerende merittliste. Allerede i år vant han tittelen «Best Commercial Photographer» i [ F ] Awards og hadde bilder i siste Sports Illustrated Swimsuit Edition, fotograferte American Airlines nye «look» og Absolut Vodkas siste kampanje.

Erik Almås er premiert og omtalt i et vell av prestisjefulle konkurranser og publikasjoner. Han mottok 12 hederlige omtaler i 2012 International Photography Awards i USA, og ble dommernes valg i ASMP Image12 Awards i fjor, ble profilert i American Photography, vant Graphis Photo Annual 100 Best in Photography og kåret flere år som Lurzers Archive’s 200 Best Advertising Photographers Worldwide; for å nevne noen bragder.

Om Fotografiprisen:
Fotografiprisen ble innstiftet 1989, og utdeles av Norske Fagfotografers Fond (NFF). Prisen er på NOK 100.000, og gis hvert annet år til en fotograf som ”i særdeles grad har utmerket seg på en faglig og kreativ måte”. Fotografiprisen utdeles for å stimulere seriøs bruk av fotografi, og er den største fotografiprisen i Norge – tilsvarende Brage-prisen for forfattere. Vinneren skal ha en kombinasjon av høy faglig kvalitet og kreativitet.

Tidligere vinnere av Fotografiprisen er Morten Krogvold (1989), Knut Bry (1994), Dag Alveng (1997), Kjell Sten Tollefsen (1999), Agnete Brun (2001), Herdis Maria Siegert (2003), Tom Sandberg (2005), Per Maning (2007), Jonas Bendixen (2009) og Rune Johansen (2011).


For nærmere informasjon kontakt:
Juryformann Erik Fuglseth, mobil 950 20 203, epost: efuglseth@online.no
Pressekontakt Ingalill Sandal, mobil 9282 7559, epost: ingalill.sandal@involve.no

ERIK ALMÅS, US cell: 415.307.7913, US studio: 415.441.7913, NORWAY: +47.926.97100, epost: erik@erikalmas.com - www.erikalmas.com

Foto: Erik Almås