Pressemelding 3. april 2013: Nordiske fotografer til Nordic Light

Kristiansund, 3. april 2013

Vi gleder oss over at nordiske fotografer finner veien til Nordic Light! Tidligere har vi presentert Einar Sira, Caroline Reistad, Marcel Leliënhof og Andreas Smaaland. Her kommer en forsmak på Jacob Aue Sobol, Marja Pirilä, Dan Young, Morten Qvale, Knut Koivisto, Sandra Mari Lund og Sune Jonsson / Henry B Goodwin presentert av Bruno Ehrs.

Mexican Colors. Foto: Dan Young

Jacob Aue Sobol (1976, Danmark)

Jacob Aue Sobol er Magnum fotograf og har jobbet hardt for å komme dit han er i dag. Han har bodd og tilbrakt tid med lokalbefolkningen flere plasser rundt omkring i verden nettopp for å kunne servere solide fotoprosjekt fra hvert sted; Grønlands barske, utilgjengelige østkyst; fjellene i Guatemala; storbyen Tokyo med sine 12 millioner innbyggere; slummen i Bangkok, hjembyen København, og nå sist fra en reise langs den transsibirske jernbanen fra Moskva gjennom Sibir og Mongolia til Beijing. Jacobs deltakelse på Nordic Light er i samarbeid med Leica.

Dan Young (1938, Arizona)

Dan “The man” Young har en fartstid på snart 50 år bak seg som fotograf. Dette er det sannsynligvis ikke alle som er klar over. - Dan har liksom alltid vært der, sier Morten Krogvold. - Han har jobbet jevnt og trutt og møysommelig med alle sine prosjekter, i det stille, uten å fremheve seg selv innenfor bransjen. Den mannen har aldri gjort noe dårlig, det er også derfor han fikk en plass i boka «103 øyeblikk – norske portrettfotografier». Det er en glede å få lov til å gjøre ære på Dan, er det noen som fortjener en plass på Nordic Light så er det han!

Dan Young er født i Arizona, men ble invitert til Norge i 1962 for å danne fotogruppen Manité. Fra han satte sine ben på norsk jord, startet han å portrettere. Og, han gjorde det på en måte som var helt friskt, fordi han så Norge med turistens blikk. Det første bildet er fra Oslo jernbanestasjon av en kvinne på en benk som sitter og blåser en sigarett, og som ble et av ikonbildene fra 1962. Dan jobbet med mote- og reklamefotografering, og startet med dokumentarfilm i 1970. Han arbeidet som stillsfotograf på over 40 norske filmer fra 1980 til 1995, og har hatt utstillinger ved alle de store museene i Oslo.

- Dan fotograferer med en enorm varme og nærhet, det er ujålete og ekte.

Morten får ikke lovprist fotografen nok. - Han stoler på at de menneskene han møter har energi nok til å bære et bilde. Han går rett inn i kjernen, er utrolig rendyrket i sin form, og har tiltro til både seg selv og fotografiets mulighet. Dan er en sann kunstner!

Morten Qvale (1957, Norge)

Morten Qvale revolusjonerte motekommunikasjonen i Norge med magasinet Tique. Bladet ble en portåpner for å promotere fotografi og mote, og fotografene ble stimulert til å portrettere kjente mennesker med en ny vri. Etter lanseringen av bladet startet Morten selv å fotografere i samme stil. Han kom inn som et friskt pust på 80 tallet, der han lanserte motefotografiet for norske forhold. Han har etterhvert blitt en fremtredenede fotograf, og gjort en rekke reklamefilmer som du garantert har sett mange ganger… Bli med Morten på en vidunderlig reise med magasinet Tique!

Knut Koivisto (1963, Sverige)

Knut Koivisto er et produkt av kjærlighet til faget fotografi. - Fotografi betyr alt for han, derfor er han hele tiden på vei til nye ting, sier Morten. – Det er kjærligheten til det fotografiske uttrykket som har gjort han så god som det han har blitt.

Knut har spesialisert seg på å ta bilder med smarttelefon, og gjør bilderedigeringen og alt klappet og klart, med telefonen. Han er en stor bidragsyter på Instagram og Facebook, og i oktober holder han workshop sammen med Greg Gorman, Magnar Fjørtoft og flere, under Nordic Lights 3. WorkshopMarathon.

Marja Pirilä (1957, Finland)

Marja Pirilä er en av de ledende fotografiske kunstnere i Finland. Hun er kjent for Camera Obscura og Interiør / Eksteriør prosjektet hun startet i 1993. Hun har fått mannen sin til å kjøre hele veien til Kristiansund for å innstallere seks Camera Obscura ved kaiområdet i Vågeveien 6. Vet du ikke hva et Camera Obscura er? Etter dette foredraget og en tur på kaia er du mer opplyst enn de fleste, og kanskje har du fått oppleve verden i et nytt perspektiv?

Henry B Goodwin (1878-1931) presentert av Bruno Ehrs

Bruno Ehrs er en av de virkelig store klassikerne innenfor svensk fotografi, og en perfeksjonist som utøver sitt håndverk til fingerspissene. Da er det ikke overraskende at han også er opptatt av andre store kunstnere, og det er få som kjenner Henry B. Goodwins arbeid bedre enn Bruno. Goodwin var en av de mest fremtredende fotografene tidlig på 1900-tallet, og mer om hans rikholdige liv får du høre når Bruno Ehrs inviterer til en eventyrstund du ikke vil gå glipp av. Foredraget er på svensk.

Sune Jonsson (1930-2009) presentert av Bruno Ehrs

’Sune Jonsson’ er ikke bare et hvilket som helst navn i Sverige, det er et bregrep som står for et humanistisk bildesyn, preget av dyp respekt for menneskers integritet; hvordan de har levd sine liv og hvilke spor de setter etter seg. Sune Jonsson var 29 år da han gav ut boken ”Byn med det blå huset” (1959), en ung manns debutbok om savn og lengsel etter barndommens minner. Boken er blitt en klassiker og er kun å finne til skyhøye priser hos antikvitetsforhandlere. Boken tilegnes et nybyggersamfunn med hverdagsmennesker i bygda Västerbotten. På sin beskjedne og ujålete måte ble Sune et talerør for de enkelte menneskenes livsbetingelser og skjebner; han skildret øyeblikkene fra sin egen hjembygd på en måte som ingen svensk fotograf hadde gjort tidligere. Bildene forestilte for det meste helt vanlige ting; kaffedrikking, skopussing, ei melkerampe eller et husorgel, den gamle mannen i gyngestolen, våronna, søndagsskolen, gårdsauksjon, bryllup, skolavslutning, vekkelsesmøter og begravelser. Det som gjennomsyrer boken er kjærligheten til menneskene. Kameraet forteller om hjemmets trygghet, om nybakt brød og om varme øyenkast folkene imellom.

- Sune klarte det mesterstykket å gjøre bildene universale, forklarer Morten Krogvold. Dette berører mennesker uansett om man bor i Bangladesh eller i Kristiansund. Tiden blir en forunderlig ting. Sune tok masse bilder fra New York, Kongo, Praha og andre reiser, mange av dem kom på trykk i avisene. Men, de bildene han vil bli husket for er bildene han tok på hjemmebane, noe som er ganske oppsiktsvekkende i en tid der mange tror det er så viktig å reise.

I år har det svenske Postverket for første gang anerkjent fotografiet som egen kunstart, og har trykket et bilde fra "Byn med det blå huset" på et av sine frimerker. Foredraget er på svensk.

Sandra Mari Lund (1990, Norge)

Sandra Mari Lund fikk sitt første kamera i konfirmasjonsgave av foreldrene sine, og med det fikk hun virkelig opp øynene for fotografering. I løpet av videregående skole økte interessen, og hun bestemte seg for å studere ved fotolinjen på Norges Kreative Fagskole i Trondheim. I fjor var hun en av mange studenter som deltok i konkurransen om å bli Photographic Graduate of the Year (Coming Star), og i følge juryen var det ingen tvil om hvem som skulle vinne.

- Tanken bak utstillingen Lux et Umbra er å skape kontraster mellom myke og harde former, sier Sandra.  - Jeg vil samtidig vise at man kan finne former i det industrielle by-miljøet som du også kan finne i det naturligste av alt – nemlig kroppen.

Festivalen varer fra 23. – 27. april. Beyond Pixels - Unfestival of Photography varer fra 23. – 24. april. Alle utstillingene vises i Kristiansund i perioden 23. april – 5. mai.

Kontaktinfo:

  • Anne Lise Flavik (daglig leder og programsjef): annelise@nle.no, Tlf: 920 17 130
  • Elisabeth B. Bjerkestrand (pressekontakt): elisabeth@nle.no, Tlf: 984 56 335