Møt fargefotografiets mester Steve McCurry i Ansikt til Ansikt!

Morten Krogvold møter Steve McCurry

Bli nærmere kjent med interessante personligheter gjennom Morten Krogvolds samtaler med utvalgte gjester. Tre kvelder under festivalen tar vi en pause fra det raske og såkalte effektive samfunnet - og gir hverandre anledning til å fullføre en tankerekke. Det hele er rammet inn i en intim og hyggelig atmosfære i Carolines storsal.

Steve McCurry. Foto: Ahmet Sel

Inspirerende, fantastisk, legendarisk og verdens beste dokumentarfotograf! Superlativene hagler når fargefotografiets mester, Steve McCurrys, blir nevnt. Det går ikke an å ha et navn som Steve McCurry på plakaten uten å prøve å få mest mulig ut av besøket. Derfor er det et naturlig valg å invitere han i godstolen ved siden av Morten denne fredagskvelden.

 - Steve McCurry er et ikon i sin beste alder, og utvilsomt en av de største fargefotografene i vår tid, sier Morten. - Hans bilder er knallgode eksempler på hardt arbeid. Bildene har en helt vidunderlig stofflighet, og en nærhet, intensitet og et kamerablikk som er ekstraordinært. McCurry bruker fargene som en maler, og har en helt unik forståelse av farger og lys. Samtidig er det noe frapperende enkelt med det han gjør. Evnen hans til å oppnå øyenkontakt med sine motiver gjør bildene ekstra spesielle. Jeg lurer på hvordan han gjør det. Hvor i huleste tar han det fra?

Den New York baserte fotografen Steve McCurry ble verdenskjent etter å ha tatt det ikoniske bildet av flyktningejenta Sharbat Gula i 1984. «Afghan Girl», jenta med de grønne øynene, har blitt det mest berømte bildet i National Geographics historie. Bildet er et slags Mona Lisa fra en flyktningeleir og ble et symbol på menneskehetens utholdenhet. Mange av Steve McCurrys bilder er tidløse klassikere som er brukt som CD covere og førstesider. Han har jobbet iherdig med å utforske fargestilen, og har i følge kritikerne flyttet hele fargefotografiet opp i en egen divisjon, både rent dokumententarisk og med sine portretter. Hvert eneste bilde han tar blir ikoner. Gjennom mer enn 30 år har han tatt oss med på reiser rundt hele jordkloden, og dekket internasjonale konfliktområder, deriblant krigen i Iran-Irak, Beirut, Kambodsja, Filippinene og i Afghanistan, oppløsningen av det tidligere Jugoslavia, samt Gulfkrigen.  Selv uttaler Steve at det er India som gir han de største kickene rent fotografisk.

Les mer her: http://nle.no/steve-mccurry