In honour of Leif Preus (1928-2013)

5. mai 2013: En nestor innen norsk fotografi er gått bort. Leif Preus døde i dag morges. Han vil bli husket for sitt engasjement og kjærlighet til fotografiet, og for å sitere han selv (intervju med lokalavisen Tidens Krav, 2011): «Jeg har en drøm om at når jeg kommer til himmelen, står Gud der og sier at jeg har gjort det som han sa i begynnelsen. Han skapte lyset, og nettopp lyset er det en fotograf bruker. Vi fotografer er alltid vant til å være i skyggen, men hos Gud vil vi komme frem i lyset».

Hedersmannen og norsk fotografis "Grand Old Man" er gått ut av tiden. Ingen person har betydd så mye for fotografiet i Norge som han... Leif Preus presenterte fotografiet for det store publikum. Som formidler og foredragsholder var han unik.

Leif Preus hadde en fantastisk samling av historisk fotografi - av bøker og kamerautstyr. Han kjøpte bilder av fotografer på sytti- og åttitallet, og markerte fotografi som en selvstendig kunstform.

Leif Preus stimulerte fotografer og publikum som ingen annen. Hans entusiasme og kunnskap ble formidlet med en begeistring som bergtok alle. Leif Preus var også en storartet fotograf som utviklet seg stort de siste årene av sitt liv.

Han var unik. Leif Preus var Nordic Lights beste venn.

Morten Krogvold (kunstnerisk leder, Nordic Light)

Nordic Light hedrer Leif Preus' minne med denne videoen av Wigdis Wollan: