Det å samle på fotografi

Lar du deg bevege av et bilde? Vurderer du å fylle stueveggen med godt fotografi? Usikker på om det er verdt prisen? På Nordic Light får du noen av tipsene fra kurator Burkhard Arnhold.

Fotografi kan være en god investering på flere plan. Du får noe vakkert, utfordrende, opplysende eller engasjerende å henge på veggene hjemme. Det kan glede deg i hverdagen, og du kan vise det frem. Fotografi kan også være en økonomisk investering. Kunsten går ikke konkurs slik selskaper kan gjøre, og gjør du den rette investeringen kan den stige mye i verdi.

Det å kjøpe fotografi kan være en prosess preget av usikkerhet for mange. For hva skal man egentlig se etter? Hvilke feller kan man gå i? Hva skal man gjøre – og hva bør man unngå? Og hvor kan man egentlig kjøpe fotografi og hvordan foregår det rent formelt?

Bruk tid

Et tips kan være å begynne forsiktig med å undersøke hva du selv liker. Gå på utstillinger, snakk med gallerister, og fotografene om mulig og sjekk ut fotografenes egne nettsider. Hva forteller kunstneren? Hva synes du om bildene? Hvor stor veggplass har du? Velg kunstnere med verk som berører deg og har særpreg. Men kjøp med hjertet (og lommeboken). Bruk tid, se, snakk med andre, les om fotografi og lær.

Finn din stil

Noen ønsker å kjøpe flere fotografier, og etter hvert bygge opp en samling. Veien er lang fra det første fotografiet og til man har en samling. Ikke minst fordi god kunst koster, men også fordi det tar tid å bygge en samling.

Mange går etter hvilke type motiver de liker best og konsentrerer seg for eksempel om landskap, gatefotografi eller portretter. Noen spesialiserer seg på arbeider av etablerte fotografer, fra en gitt tidsperiode eller hvor bildene ble tatt. Andre følger en kunstner og kjøper verker fortløpende i utvalg etter hvert som hun lager nye arbeider.

Opplag avgjør

Det er lurt å sette seg inn i det mer tekniske ved kjøp av fotografier. Fotografier er ikke unike i seg selv og kan trykkes i mange eksemplarer. Derfor er opplaget en avgjørende faktor. De aller fleste fotografer selger bilder i begrenset opplag. Er det oppgitt at opplaget er ti fotografier, må fotografen garantere at det ikke selges flere enn ti eksemplarer. Bildene blir dyrere og mer verdifulle jo lavere opplaget er. Dog er det ikke hvem som helst som kan oppnå høye priser. Det er en sammenheng mellom anerkjennelse og pris.

Lær av kuratoren

Å selge bilder er en viktig inntekt for at fotografene skal oppretthold sitt virke. Dette bidrar Nordic Light til med vise bilder og formidle disse. Nytt av året er at vi ønsker å gi deg tipsene for hvordan du går frem for å kjøpe fotografi og bygge opp en samling. Dette gjennom et gratis foredrag av Burkhard Arnold. Til festivalen kommer galleristen og kuratoren med samlingen av Thomas Hoepkers bilder. Burkhard Arnold har kuratert en mengde utstillinger, og har drevet galleri i Tyskland i 25 år.

Hva skal du med bildet?

Foredraget er beregnet på folk som er interessert i fotografi eller bilder og som kanskje ønsker å kjøpe, men ikke har så mye erfaring. Hvordan finne sitt tema og konsept for en samling? Her vil han vise eksempler fra fire private samlinger. Hvor kjøper man egentlig fotografi og hvordan foregår det formelt? Og ikke minst tar Arnold opp det sentrale spørsmålet; hvorfor vil jeg bygge opp en samling og hva vil jeg egentlig med den?

Foredraget er fredag 24. april klokken 12.15 i Caroline kino. Fri entré.