Leif Preus Minnepris 2015 til Johan Brun

Foto: Karolina Gorzelanczyk

Foto: Karolina Gorzelanczyk

Johan Brun tildeles Leif Preus Minnepris 2015. Prisen ble etablert i 2014 av Nordic Light International Festival of Photography for å hedre Leif Preus sitt minne, og deles ut under festivalen. Juryen begrunner prisen slik:

”Mottakeren har gjennom sitt liv lagt ned en verdifull innsats for å heve dokumentarfotografiets anseelse. Gjennom sitt humanistiske budskap har han gjort enestående tolkninger av norsk natur med faglig dyktighet og fabelaktig formidlingsevne.”

Johan Brun jobbet som fotograf i Dagbladet fra 1948 og frem til han ble pensjonist i 1989. Han har holdt flere utstillinger og gitt ut en rekke bøker. Siden han ble pensjonist har han viet seg til landskapsfotografiet.

Foto: Johan Brun

Foto: Johan Brun

- Johan Brun får prisen for alt han har gjort for norsk pressefotografi og for å ha brakt inn humanismen og andre uttrykksmidler. Han har gjort en enestående innsats, og er nok den fotografen som har dokumentert Norge mest siden andre verdenskrig, sier Morten Krogvold, kunstnerisk leder for Nordic Light.

Om Leif Preus Minnepris

Leif Preus (1928-2013) var en av norsk fotografis viktigste personligheter, blant annet som grunnlegger av Preus museum i Horten. Han var også en god venn av Nordic Light og festivalen har derfor ønsket å hedre hans minne med en pris som bærer hans navn.

Vinneren av Leif Preus Minnepris kan gå til en person innenfor disse statuttene:

1. Har lang fartstid i fotografiets tjeneste

2. Har bidradd til formidling av fotografiet.

3. Har bidratt til å heve fotografiets status

4. Har stor faglig dyktighet eller virksomhet

5. Er en betydelig begavelse og talent for fremtiden.