Goran Tomasevic på Fotografiens Hus

 Foto: Reuters/Goran Tomasevic

Foto: Reuters/Goran Tomasevic

Torsdag 4. juni åpner utstillingen Combat med Reutersfotograf Goran Tomasevic på Fotografiens Hus i Oslo. Den anerkjente krigsfotografen viser bilder fra en 20 år lang karriere.

Goran Tomasevic gjestet Nordic Light i april og gjorde sterkt inntrykk med sine bilder og historier fra over 20 år som krigsfotograf.

- Goran er en tapper kriger, men samtidig en høflig, varm og lavmælt person. Han er også totalt nådeløs i sitt arbeid og det er nærmest ufattelig at han fortsatt lever, sier Morten Krogvold, Kunstnerisk leder for Nordic Light.

Serbiske Tomasevic startet karrieren med å dekke krig i eget land på 90-tallet. Han har siden gjort seg bemerket blant annet for sine bilder fra Irak, den arabiske våren, krigen i Syria og angrepet på Westgate kjøpesenter i 2013. I dag er han bosatt i Nairobi der han jobber som sjefsfotograf for Reuters.

Felles for Tomasevic sine bilder er en råskap som viser krig og konflikt i sin fulle grusomhet. Han befinner seg ofte bare få meter fra kampene, og bildene hans har en realisme få andre fotojournalisters arbeider kan matche. Selv er han klar på at målet er å få krigene til å ta slutt.

- Goran er mindre opptatt av estetikken og mer opptatt av dokumentasjonen. Han fotograferer eksplosjoner, kamper og folk som blir skutt to og en halv meter unna med vidvinkel, og når du ser på bildene så får du følelsen av at du selv er inne i dette infernoet. Gorans bilder viser krigens råskap uten filter, sier Krogvold.

Utstillingen “Combat” åpner torsdag 4. juni kl. 18 på Fotografiens Hus, Rådhusgata 20. Åpning ved Morten Krogvold. Utstillingen henger frem til 28. juni.

Åpningstider:

Mandag: stengt
Tirsdag-fredag: 10.00-16.00
lørdag-søndag: 12.00-16.00

Gratis adgang

Velkommen!

Facebook-eventet finner du her

Både NRK og The British Journal of Photography videointervjuet Goran under hans besøk på festivalen. Se intervjuene her:

NRK Dagsrevyen

The British Journal of Photography: Goran Tomasevic, War Photographer