CF-Wesenberg til Nordic Light International Festival of Photography 2016

“Prologue”  

 

Fotografi gjort av CF-Wesenberg

Av Geir Kristian Lund

Fotograf CF-Wesenberg er til stadighet å se og høre i norske offentlige rom. Han tar initiativ til og deltar i debatter om fotografiets fremtid, og har sterke meninger om fotografiet som åndsverk og om fotografenes ve og vel. Han er en hyppig deltaker i NRK P2s kulturpanel, og er en mye brukt ressurs når media lager nyhetssaker om fotografi og fotografer.

CF har gjennom årene fotografert en mengde politikere, kulturpersonligheter, jazzmusikere, akademikere og kunstnere, ofte med sine egne briller som rekvisitt på nesen til vedkommende.

Mange bilder er samlet i prosjekter, og mange av prosjektene grenser mot performance. Som da CF i sommer bestemte seg for å forevige seg selv på Besseggen – med dress, hund og selfiestang. Dette kunne fort blitt en ensom affære, en dresskledd eremittopplevelse i fjellet, men takket være den nye delingsøkonomien ble turen en slags ”live” utstilling, en stivpyntet tindebestigning i det offentlige rom.

I CF-Wesenbergs fotografiske ”Prologue” kan vi forvente å se små analoge historier.

De nevnte brillene, som også er å se i Kolonihaven Studios logo, har i mange år vært rekvisitt i det som nærmest er blitt et livsprosjekt for CF-Wesenberg. Hittil er over 9000 kjente og ukjente mennesker fotografert med CFs mørkebrune, klassiske Cazal fra 1969.

På tross av stor eksponering av egen person i sosiale medier og hyppig bruk av offentlige skikkelser som bebrillede performancemodeller, har CF vært svært skeptisk til å presentere egne bilder i en utstilling. Hans egen begrunnelse er at han aldri har sett noen grunn til å søke anerkjennelse fra andre, og at han dessuten alltid vært livredd for at andre skal kritisere det han føler rundt sitt eget fotografi.

At en såpass sosial og uttrykksfull person er så tilbakeholden kan fortone seg som et stort paradoks, men forklaringen er nok å finne i CF-Wesenbergs motto: "Gleden er min, og alt jeg føler er sant". Eksponeringen i den sosiale offentlighet er ikke for å søke anerkjennelse, men for å dele øyeblikkets glede med andre.

Nå skal altså både glede, følelser og sannhet frem i lyset. Som en "Prologue". Små lysglimt fra CFs tilbakeskuende tidsmaskin.

I alle år har jeg vært feig. Jeg har fanget og samlet små øyeblikk av liv og død, historier som reiser bakover i tid, det intime som er akkurat der og da. Samtidig har jeg oppfordret andre til å dele sine gleder. Det er kanskje på tide jeg følger mitt eget råd?
— CF-Wesenberg

 

Fakta om CF

 • Da CF var 14 år, fikk han sitt første bilde på trykk i Lokalavisen Øvre Smaalenene.
 • To år senere fikk han sommerjobb som pressefotograf i VG.
 • Etter dette fulgte 12 aktive år i pressen som skrivende og fotograferende frilanser.

 • Formann i Norske Reklamefotografer på 90-tallet.
 • I 1996 fikk han ideen til og grunnla Foto.no - Norges første sosiale nettsted.

 • Etablerte Sort-Hvitt Service i 1989 (i dag Kolonihaven Studio).
 • Har i 27 år drevet og holdt til i samme studio i Hausmanngaten i Oslo. Kolonihaven er    blitt en sporadisk, men sentral møteplass i kulturlivet og utklekkingsplass for mange fotografiske personligheter.
 • Initiativtager til Stiftelsen SE og etableringen av et Fotografiens hus i Oslo (2005), og Fotografihuset AS i år 2015.
 • Megler i Konfliktrådet i Oslo 2010-2014
 • Kjenner de fleste og liker å arrangere møter mellom mennesker.
 • Har de siste 10 årene fotografert de fleste ledende politikere og en rekke profilerte mennesker i organisasjons- og kulturlivet

 • Gir som prinsipp alltid halv pris på jobber for kulturarbeidere. 
   

FOTOGRAFISK DELTAGELSE