Guest post: Einar Sira

(Norsk versjon lenger ned i dette blogginnlegget)

This is a guest post by Einar Sira. A selection from early works from the project "A Sight for Sore Eyes" will be exhibited at our gallery "The Bakery" in December.  The exhibition is opening with a vernissage at 19.00 at the 2nd of December in the gallery at Nordic Light. We hope you all find the time to come by!

In 2013 I was the "director's choice" at Nordic Light with the project "A Sight for Sore Eyes". It is images from this project you now can find at the exhibiton "Nordic Light Selected Retrospective" in Kristiansund.

Since that time, my project have been revised and I have added new works. I now call it "Post Vitam" (after life). It is split in to three parts, birds, plants and animals. All my photographs are still done in a small pond I have in my backyard. A lot of people now know what I am doing, and there have been quite a few calls from people who mean they have objects that I can use.

Lately I have been photographing a deer's head and a bat, and of all things I got a call about a horse head...but then I would probably need to make the pond larger first.

Anyway it is very nice to be invited to have a exhibition in Kristiansund again. i 2013 there was as some of you might know several Cubans at Nordic Light – I was invited to Havanna and the festival "Fotografico de Noviembre" at Fototeca de Cuba, and the last 3 years I've been traveling to Cuba in November and have met among others Raul Canibano, Nelson Ramirez de Arellano and Pedro Abascal.


(Norsk versjon:)

Dette er et gjesteinnlegg av Einar Sira. Et utvalg av tidlige arbeider fra hans prosjekt «A Sight for Sore Eyes» blir utstilt i vårt galleri «The Bakery» i desember. Utstillingen åpnes med en vernissage klokken 19.00 2. desember i gallerier på Nordic Light. Vi håper mange av dere finner tid til å komme og besøke oss!

I 2013 var jeg «director's choiche»  på Nordic Light med serien «A Sight for Sore Eyes». Det er bilder fra denne serien som nå vises på «Nordic Light Selected Retropersective Part 1» i Kristiansund.

Siden den gang er prosjektet mitt utvidet og omarbeidet. Jeg kaller det nå «post vitam» (etter livet). Det er delt inn i 3 deler, fugler , planter og dyr. All min fotografering foregår enda oppi en liten dam jeg har i hagen. Mange vet nå hva jeg holder på med så det blir en del telefoner fra folk som har «objekter» de tenker jeg kan bruke.

I den senere tid har jeg fotografert ett hjortehode og en flaggermus, og av alle ting fikk jeg en henvendelse angående en hesteskalle... men da må jeg nok utvide dammen først!

Uansett, det er veldig kjekt å bli invitert til å stille ut igjen i Kristiansund. I 2013 var det som kjent flere Cubanere på Nordic Light – jeg ble invitert til Havanna og festivalen « Fotografico de Noviembre» på Fototeca de Cuba – og jeg har de siste 3 årene reist dit i november og truffet bla Raul Canibano, Nelson Ramirez de  Arellano og  Pedro Abascal.