Saga Sig til Nordic Light International Festival of Photography 2016

Saga Sig er en kjent islandsk fotograf og regissør. Da hun var 8 år bodde hun i nasjonalparken Þingvellir på Island og allerede som barn begynte fotografen i henne å spire. Saga var lamslått av den vakre naturen som omringet henne, og  fant ut at gjennom fotografi kunne hun fange de magiske øyeblikkene og dermed beholde de for alltid. Med dette i bakhodet startet hennes fasinasjon og lidenskap til fotografering for fullt.  

Hun dro etterhvert til London, studerte fotografi ved London College of Fashion og endte opp med å jobbe der i 7 år. Nå er hun stasjonert i Reykjavik på Island hvor hun jobber som fotograf, regissør og fotografilærer ved Ljósmyndaskólinn. Siden hun uteksaminerte har arbeidet hennes, både det kommersielle og redaksjonelle, blitt publisert verden over. Som fotograf har hun arbeidet med store navn som Nike Women, Topshop, Vouge, Nastygal, Dazed & Confused og Coco de Mer, bare for å nevne noen. Hun har kontrakt som regissør i det islandske filmselskapet SAGA FILM og har i tillegg til dette jobbet med kjente artister som Björk, M.I.A og Patrick Wolf.

I 2014 ble hun sammen med 9 andre fotografer utvalgt av Leica til utstillingen ”10 x 10”  i deres hovedkvarter i Wetzler, Tyskland. Hun er også inkludert i den nye Thames & Hudson-boka ”The Future of Fashion Photography”.

// 

Saga Sig is an Icelandic photographer and director. She started taking photographs at the age of 8 when she lived in the national park Þingvellir, stunned by the beauty of nature she wanted to capture and collect moments forever and her fascination and love for photography started. She studied photography in London at the London college of Fashion and worked there for 7 years but is now based in Reykjavik, Iceland where she works as a photographer, director and teacher of photography at Ljósmyndaskólinn.

Since graduating her commercial and editorial work has been published all around the world. As a photographer her work includes Nike Women, Topshop, Vogue, Nastygal, Dazed & Confused and Coco de Mer to name a few. She is also signed as a director at the Icelandic film company: SAGA FILM.

She has worked with musicians such as Björk, M.I.A and Patrick Wolf. In 2014 Leica chose her to exhibit along 9 other photographers in their headquarters in Wetzler, Germany in exhibition "10 x 10". She is also included in the new Thames & Hudson book “ The Future of Fashion photography”.

... Her images are a compelling balance of pastorial mysticism and urban sensuality, of unhibited spontaneity and sophisticated compositions
— Laurence Butet-Roch, British Journal of Photography
Saga Sig is an Icelandic photographer whose aesthetic veers between seventies glamour and fantastical mysticism. There is a hard-to-pin magical aura to much of her often sexually-charged imagery that recalls the rich mythology at the heart of the land of ice and snow, and it arguably takes the best of her work beyond the realm of fashion and into the arena of high art.
— John-Paul Pryor, Editorial Director at M&C Saatchi