Jerry Uelsmann til Nordic Light International Festival of Photography 2016

Den legendariske amerikanske fotografen Jerry Uelsmann (f. 1934) er et kreativt geni, særlig berømt for hans fotomanipulasjon. Det som er så imponerende er at Jerrys surrealistiske motiver er skapt analogt i en verden preget av teknologisk digitalisering. Han jobber eksklusivt i mørkerom. Dette har gjort ham til en legende som har påvirket og inspirert utallige visuelle kunstnere gjennom undervisning, utstillinger og bøker gjort av Jerry.

I et intervju med digitalphotopro.com sa han: ”Hvis jeg var yngre ville jeg ha jobbet digitalt,  ikke bare fordi teknologien har forbedret utskriftskvaliteten til bilder, men også måten å arkivere arbeidet på. Selv om teknologien har gjort det enklere og mer anvendelig for fotografer, er jeg fult og helt forpliktet til mørkerommet. Jeg elsker fortsatt magien ved å se et bilde komme til i fremkalleren.”

Det ble snakket om at når Photoshop ble synonymt med bildemanipulasjon så ville tusener av ”Uelsmanner” bli født. Det gjorde det ikke, fordi det er måten Jerry mestrer hele prosessen uten hjelp av digitale verktøy, hans unike visjon og svært erfarne estetiske sans som har gitt han den ikoniske statusen han innehar i universet av kunstnere.

 

Jerry Uelsmann skal holde foredag Søndag 1. mai kl. 13-14


// IN ENGLISH

The American photographer Jerry Uelsmann (b. 1934) is a creative genius famous for his photo manipulation. The more impressive is that his photo motives of surreal visions were created in an analog world, because Jerry has always been working exclusively in darkrooms. This has made him a legend that has been influencing countless visual artists through his teaching, exhibitions and books.

He said in a interview with digitalphotopro.com that “ If I were younger, I would be working digitally, as the technology has so improved in terms of print quality and archival-ness, but I’m totally committed to the darkroom, and I still love the magic of watching a print appear in the developer.” 

It was speculated that when Photoshop became synonymous with photo manipulation, thousands of Uelsmann’s would be born. But it didn’t, because it’s the way Jerry masters the process without digitalization, his unique vision and evolving aesthetic that has led to his iconic status in the universe of art.

BIO

Born in Detroit on June 11, 1934, Jerry N. Uelsmann received his B.F.A. degree at the Rochester Institute of Technology in 1957 and his M.S. and M.F.A. at Indiana University in 1960. He began teaching photography in the Art Department at the University of Florida in 1960. He became a Graduate Research Professor of Art in 1974 and is now retired from teaching. He lives in Gainesville, Florida. 

Uelsmann received a Guggenheim Fellowship in 1967 and a National Endowment for the Arts Fellowship in 1972. He is a Fellow of the Royal Photographic Society of Great Britain and a founding member of the Society for Photographic Education. In 2012, he was awarded an Honorary Doctor of Fine Arts from the University of Florida. Recently he was awarded the prestigious Lucie Award 2015 for his achievement in Fine Arts. The award is honoring the masters of photography.

Uelsmann’s work has been exhibited over the last 50 years in more than 100 individual shows worldwide. His photographs are in the permanent collections of many museums worldwide, including the Metropolitan Museum of Art, the Museum of Modern Art, and the Whitney Museum of American Art in New York, the Chicago Art Institute, the International Museum of Photography at the George Eastman House, the Nelson-Atkins Museum of Art in Kansas City, the Museum of Fine Arts in Boston, the National Museum of American Art in Washington, D.C., the Center for Creative Photography at the University of Arizona, the Harn Museum of Art in Gainesville, the Victoria and Albert Museum in London, the Bibliotheque National in Paris, the Moderna Museet in Stockholm, the National Gallery of Canada, the National Gallery of Australia, the National Galleries of Scotland, the Tokyo Metropolitan Museum of Photography, the National Museum of Modern Art in Kyoto, Taipei Fine Arts Museum, and the Museum of Photography in Seoul.

 

Jerry Uelsmann will hold a lecture at 13-14 PM, Sunday 1st of May