Jan Jönson til Nordic Light International Festival of Photography 2016

”Vet du hva som skjer her? Du gir meg livet tilbake. Dette stykket er som dagboka mi. Det Vladimir tenker og sier, det som får ham til å skrike, gråte og le – det er meg.”

Foto: Morten Krogvold

Jan Jönson drar rundt i fengsler, setter opp teater med de innsatte som skuespillere og har frivillig latt seg låse inn sammen med fanger som har en ting til felles: de venter. Teater med innsatte i hovedrollene gjør like mye med skuespillerne som med tilhørerne.

Han har tidligere vært gjest under Nordic Light i 2006 når festivalen hadde sin første avvikling. Morten Krogvold uttalte da: "Jönson er unik på mange måter. Det han har gjort med Samuel Becketts skuespill med fanger i hovedrollene har fått Beckett til å stråle av beundring. Og som foredragsholder holder Jönson tilhørerne fengslet i timesvis".
Den svenske skuespilleren og teaterregissøren er mest kjent for at han satt opp Samuel Becketts teaterstykke ”Mens vi venter på Godot” ved blant annet Ila landsfengsel og San Quentin State Prison i USA. 

Da Jönson skulle sette opp teaterstykket i San Quentin, møtte han en svart fange som aldri hadde snakket. Han hadde faktisk ikke sagt noe på flere år, men han skrev poesi. Da oppsetningen fortsatt var på et tidlig stadium, fant han ikke noen som kunne spille rollen ”Pozzo”. Han la merke til at den svarte fangen sto i døra og fulgte nøye med. ”Jeg begynte å lese Pozzos rolle veldig høyt fordi jeg ville se hans reaksjon. Han lyttet, og ble der hele dagen. På slutten av uka hadde han med en egen stol. Han satte den rygg mot rygg mot min egen. På et tidspunkt reiste han seg, tok meg i hånda og sa ”mitt navn er Spoon Jackson. Kan du gi meg rollen som Pozzo?”. ”Ja” , svarte jeg. ”Takk” sa han, ”jeg ser deg i morgen”. 

Sommeren 2015 var han på The Actors Studio i New York og Los Angeles der han fremførte ”Øyeblikk av virkelighet” og tilbakemeldingene lot ikke vente på seg.

Atter en gang, takk for i går kveld. Det var en av de mest meningsfylte kveldene jeg opplevd i teatret, på veldig lenge.

- Elanor Reissa, Actors and Director New York

Forestillingen av Jan Jönsons ”Øyeblikk av virkelighet” var fabelaktig. Alle fant det dypt rørende, inspirerende og opplysende. Når man ser hva kunst kan gjøre for mennesket, er det en sterk påminnelse til oss hvorfor vi gjør det vi gjør. Du har vår dypeste takknemlighet for at du delte denne opplevelsen med oss.

- Martin Landau & Mark Rydell. Co-Artistic Directors, The Actors Studio West Hollywood California.

For en helt utrolig opplevelse det var torsdagskveld med Jan Jönson. Jeg var så dypt berørt, gråt gjennom store deler av teatret og etterpå var jeg stum, ordløs! Med personaliserte virkemidler basert på egen erfaring og intim historiefortelling gjorde han det bare en som er regissør og skuespiller kan, han tok oss med på en reise, hans reise, gjennom ”Mens vi venter på Godot”.

Dette er det ultimate teater; økt bevissthet og det å være uredd for å legge hjertet i ens arbeid, slik at de som er tilstede ikke kan gjøre annet enn å bli inspirert og lengte etter å ha den samme type effekt på publikum, det være seg eget liv eller kunsten.  
Jeg vil fortelle alle mine venner at de skal løpe, ikke gå, for å se denne mannen og høre hans historie. Personlig så er jeg fortsatt målløs og spør stadig meg selv, hvordan kan jeg gi mer, fra hjerte og sjel, i mitt eget arbeid og private liv. 

- Jaqueline Knapp, Co-Artistic Director - The Actors Studio  New York


Jan jönson skal ha forestillingen lørdag 30.april kl 2030