Allerede forelsket!

Stjerne-fotograf Ralph Gibson har rukket å bli forelsket i Kristiansund, allerede før fotofestivalen er kommet i gang.

Møte med en legende. Foto: E. Bjerkestrand

God stemning på Ralph Gibsons førvisning. Foto: E. Bjerkestrand

30-40 gjester hadde funnet veien til førvisning i Kristiansund Kunstforening mandag ettermiddag.

Ralph Gibson har reist hele veien fra Los Angeles til Kristiansund for å delta på fotofestivalen Nordic Light, en festival han har hørt masse om via sine venner Mary Ellen Mark (gjest i 2012) og Lucien Clergue (gjest i 2011). 

Gibson plugger i gitaren og møter oss med de mest innsmigrende toner. En melodi han har komponert spesielt til Nordic Light. 

- Slik holder jeg ofte på, sier Gibson. 

Musiker og fotograf Ralph Gibson. Foto: E. Bjerkestrand

Raus med superlativer

Klunkende på gitaren, omgitt av egen kunst. Bildene som henger på veggene er «pure art». Morten Krogvold introduserer amerikaneren og bruker ord som «outstanding piece of art», «living legend» og «iconic». Ja, superlativene vil ingen ende ta.

- Tusen takk for den nydeligste introduksjonen jeg noensinne har fått, sier Gibson, og klapper fotograf-kollega Krogvold på skulderen. 

Det er god stemning. Gibson takker for alle som har kommet, og skryter av festivalen som spiller en så stor rolle for å heve fotografiets status. Og, han skryter av Kristiansund, selvsagt. Slik som mange tilreisende gjester har gjortfør han.

- I´ve already fallen in love with Kristiansund, sier Gibson, og vi blir fullstendig sjarmert.

Motiver alle kan se

Det bemerkelsesverdige med fotografiene til Gibson er at han skaper kunst av motiver som alle kan se. Det vil si, motivene ligger der, rett foran nesen på oss. Men vi ser dem kanskje ikke. Iallfall ikke på samme måte som Gibson gjør. Han skaper kunst av linjer, former, arkitektur og kvinner, og skviser motivet inn i en stram ramme. Selv hevder stjernefotografen at han tar bilder av «ingenting». Han peker på et av sine mest berømte bilder, «Mary Jane in Sardinia». 

- Dette er min kone, Mary Jane. Vi er på ferie i Italia. Hun strekker seg på solsengen og skal til å legge seg nedpå etter en lunsj. Jeg måtte bare be henne å «fryse stillingen» da jeg så dette motivet. Men, du vet hva de sier? Kunsten er alltid bedre enn kunstneren.

Foto: Ralph Gibson