Leif Preus Minnepris ble delt ut til Morten Løberg!

Utdeling av Leif Preus Minnepris

Morten Løberg tildeles Leif Preus Minnepris 2016. Prisen ble etablert i 2014 av Nordic Light International Festival of Photography for å hedre Leif Preus sitt minne. Tidligere prisvinnere er Tore Holter (2014) og Johan Brun (2015).

- Jeg vet at vi er på litt tynn is her, sier Morten Krogvold i sin innledning. At vi nå på tredje året deler ut denne prisen til en mann, er kanskje ikke helt heldig. Neste år MÅ det bli en kvinne! Men, i år sto det helt klart for oss hvem denne prisen skulle gå til. Det var helt opplagt at det måtte bli Morten Løberg.

Morten Løberg ble tildelt Leif Preus Minnepris! Foto: Wigdis Wollan

Juryen begrunner prisen slik: Morten Løberg har vært en bidragsyter til norsk fotografi, både kunstnerisk og journalistisk i mange, mange år. Han er en av dem med størst kunnskap om fotografi i dette landet. I tillegg er han fotografen som innehar den mest finslepne kunstneriske teknikken, og da snakker vi verdensklasse. 

- Hjertelig takk, sier Løberg etter stående applaus og høylydt jubel. Denne så jeg ikke komme. Jeg har jo sittet og gjettet litt på hvem som kunne få denne prisen i år. Dette er utrolig hyggelig, ikke minst fordi jeg kjente Leif Preus veldig godt, og vi satte stor pris på hverandres vennskap. Leif Preus er den fotografen som i nyere tid har betydd mest for norsk fotografi, og også den første som stilte ut mine bilder – i Preus foto-museum. Han satte meg på sporet av det som siden er blitt en rød tråd i min kunstneriske virksomhet ved å spørre: "Hvor lite kan et bilde inneholde og samtidig fortelle noe?" For meg ble det århundrets øyeåpner, jeg så vel ikke klart selv den gangen at det var minimalisme som var min greie. Jeg er glad for at vi lærte hverandre å kjenne gjennom årene, og jeg er altså fullstendig overrumplet, overveldet og stolt over å ha blitt tildelt denne anerkjennelsen som bærer Leif Preus navn. 

Prisen innebærer ingen økonomisk gevinst, bare heder og ære, MEN det vil gjøres et unntak denne gangen. Morten Løberg inviteres til å ha en utstilling på festivalen neste år, og Nordic Light vil, innen rimelighetens grenser, bekoste innrammingen slik at utstillingen skal stables på beina uten at det skal koste kunstneren alt for mye.

Om Leif Preus Minnepris: Leif Preus (1928-2013) var en av norsk fotografis viktigste personligheter, blant annet som grunnlegger av Preus museum i Horten. Han var også en god venn av Nordic Light, og festivalen har derfor ønsket å hedre hans minne med en pris som bærer hans navn.

Vinneren av Leif Preus Minnepris kan gå til en person innenfor disse statuttene:

1. Har lang fartstid i fotografiets tjeneste.

2. Har bidratt til formidling av fotografiet.

3. Har bidratt til å heve fotografiets status.

4. Har stor faglig dyktighet eller virksomhet.

5. Er en betydelig begavelse og talent for fremtiden.