et fotoprosjekt av Karolina Gorzelanczyk

Foto: Heine Schjølberg

Under årets Nordic Light-festival delte Sparebank1 Nordvest ut et fotostipend à 25.000,-, som gikk til Karolina Gorzelanczyk og hennes prosjekt rundt bunadtradisjonen i Norge.

Karolina er fascinert over den norske bunaden og alle dens utgaver, som hun først la merke til under en konfirmasjon for noen år tilbake. Deretter fikk hun se hvordan Norge forvandles til et folkeeventyr hver eneste 17.mai med is, bunad og tog. Imponert over dette bestemte hun seg derfor for å starte akkurat dette prosjektet, som omhandler mer enn bare pølser og norske flagg, men også verdiene og tradisjonene som ligger bak disse flotte kunststykkene vi kler oss i. 

Allerede under årets 17.mai-feiring var Karolina i full sving med å dokumentere de flotte bunadene og festdraktene som hadde blitt hentet frem for anledningen i Kristiansund. Hun hadde i tillegg en utendørs pop-up-utstilling på Piren der hun viste frem hva hun har jobbet med de siste ukene i studio. Det var mange besøkende og regnet glimtet heldigvis med sitt fravær. 

Det virker som dette fotoprosjektet er noe nordmøringene setter pris på, både de som bor her og de som holder til andre steder i landet. Engasjementet har vært stort på  Facebook og så langt har det vært utelukkende positive tilbakemeldinger. Alle som har blitt fotografert har fri tilgang på bildene ved å laste de ned fra nettgalleriet på Facebook. Link lengre ned

Noe slikt har vi ikke i Polen. Jeg vet ikke om det er noen andre land heller som har en slik bruk av nasjonaldrakter. Den brukes jo av både barn, foreldre og besteforeldre. Ungdom vil jo heller ha bunad i konfirmasjonsgave enn laptop!
Karolina Gorzelanczyk, TK.no

Gikk du glipp av dette har du mulighet igjen. Søndag 29. mai vil Karolina sette opp utstillingen i Gågata i Kristiansund. 
Se et lite utvalg av bildene nedenfor, eller klikk her for hele albumet.