Hallo, Ola Alnæs, som skal stille ut sine kollasjer under Høstutstillingen!

 Kollasjer av Ola Alnæs vil bli stilt ut på Nordic Light Art Gallery i Kristiansund i perioden 14. september til 7. oktober. 

Kollasjer av Ola Alnæs vil bli stilt ut på Nordic Light Art Gallery i Kristiansund i perioden 14. september til 7. oktober. 

Ola Alnæs er 26 år og skal snart ha sin første utstilling hos oss på Nordic Light under paraplyen ”Fra gråpapir til galleri”, et lavterskel galleritilbud for unge kunstnere mellom 20 og 39 år som bor og arbeider i Møre og Romsdal.  

”Fra gråpapir til galler” er et prosjekt støttet av Møre og Romsdal fylkeskommune. I fjor stilte Birgit Radmann og Tora Øidvin Greve ut, og denne gang er det altså Ola Alnæs som har fått muligheten. Og ja, Ola er sønnen til en velkjent Frode med samme etternavn ...

Hallo, Ola! Det nærmer seg åpning av Høstutstillingen 2017, der du skal stille ut sammen med vår Artist in Residence, Anna Adamo fra Italia. Hva føler du?
Jeg er litt spent, men det meste er i rute, så det skal nok gå bra. Det er min første utstilling, og jeg er glad for muligheten som dette prosjektet har gitt meg.

Hvilken bakgrunn har du, hva førte deg inn på den kunstneriske stien?  
Jeg studerte Automasjon ved Kristiansund videregående. I 2010, etter jeg gikk ut av videregående, begynte jeg på folkehøgskole i Ringebu. Jeg har alltid hatt en viss interesse for tegning og design, men prøvde meg ikke på det selv før jeg begynte der på linjen "strek og striper". Der fikk jeg prøvd meg på litt forskjellig og fant fort ut av at det var noe jeg likte å holde på med.

Etter folkehøgskolen kom jeg tilbake til Kristiansund for å fullføre min utdanning innen Automasjon. Jeg var heldig og fikk lærlingplass ved Ello. Der jobbet jeg i nesten to år og fullførte fagbrevet mitt som Automatiker. Med fagbrevet i boks hadde jeg samvittighet til å prøve meg på illustrasjon og søkte meg inn på Norges Kreative Høyskole i Trondheim. Der studerte jeg i to år og var innom mange forskjellige oppgaver og ulike teknikker. Etter to år i Trondheim flyttet jeg til Perth i Australia for å fullføre en bachelor i illustrasjon ved Curtin University. 

Spennende! Hva skjedde så?
Jeg kom hjem til Kristiansund for ett år siden. Jeg fikk meg jobb på Bunnpris-butikken på Innlandet og i en av kommunens omsorgsboliger. Jeg har jobbet begge plassene det siste året, men har gått over til å kun jobbe i kommunen. Jeg trives veldig godt med å jobbe i omsorgsbolig, med de som trenger litt ekstra hjelp i hverdagen. På fritiden liker jeg å tegne, klippe og designe. Jeg gjør mye forskjellig og utforsker stiler. Kollasj er vel ”min stil”, og noe jeg har funnet ut jeg elsker å holde på med!

Fortell om hva du skal stille ut!
Til denne utstillingen jobber jeg med kollasj. Enkelt sagt klipp og lim. Jeg samler inn gamle bøker, tekstiler og annet fra bruktbutikker og de som har noe liggende de gjerne vil bli kvitt. Jeg klipper og river, samler et stort bibliotek av bilder, detaljer og typografi, som jeg synes passer i bildene. Så lager jeg et nytt bilde ved å sette sammen forskjellige elementer jeg har funnet til noe nytt. 

Kollasjene er mer eksperimentelle, min egen utforsking av stilen. Mine kollasjer har ofte et veldig grovt og kaotisk uttrykk. Jeg kommer til å stille ut både noen av mine første kollasjer og noen helt nye. Det blir litt av hvert.

 Ola Alnæs 

Ola Alnæs 

Det jeg elsker med kollasj er at man må elske tilfeldighetene. Det at man kun kan jobbe med det man har av materiell og skape noe nytt. Man må jobbe rundt begrensningene og finne de symbolene og detaljene man føler passer bra inn i verket. (Ola Alnæs) 

Hvordan oppdaget du gleden med å jobbe med kollasjer?
Det var spesielt en oppgave ved Norges Kreative Høyskole som inspirerte meg til det. Jeg hadde aldri tenkt noe særlig på dette uttrykket, før vi fikk en workshop-oppgave der vi skulle lage noe etter en gitt kunstbevegelse. Jeg trakk en lapp der det sto "dadaisme". Det var stilig i seg selv, siden dadaismen var en protest mot kunst. Men det som satt igjen mest i meg etter denne oppgaven, var hvor stilige og uttrykksfulle kollasjer jeg fant på nettet fra dadaismen var. Da hadde basillen bitt seg fast!


NORDIC LIGHT HØSTUTSTILLING MED ANNA ADAMO OG OLA ALNÆS

Nordic Light sin Høstutstilling 2017 åpner torsdag 14. September kl. 19.00. Les mer på nle.no. I tillegg til Ola Alnæs sin utstilling, blir det fotoutstilling med Anna Adamo, Nordic Light sin første Artist in Residence.