photographer Anton Corbijn

Anton Corbijn

utstilling

foredrag

Anton Corbijn

er uten tvil en av verdens fremste artistfotografer.

Han arbeider med kjendiser av alle slags sjangre, lager musikkvideoer og designer musikkalbum. I tillegg til Depeche Mode og U2, har han tatt bilder av Bruce Springsteen, Kate Moss, Steven Spielberg, Wim Wenders, Gerard Depardieu, Quentin Tarantino, Martin Scorsese og David Bowie. Selv om Corbijn har endret innfallsvinkel gjennom årene, har den selvlærte fotografen mer eller mindre holdt seg til et felt: Nemlig artister og musikere.

Anton Corbijn ble født i Holland i 1955. Det var gjennom musikken at Corbijn oppdaget fotografiet. Da han tok bilder av en utendørskonsert tidlig på 70-tallet oppdaget han en mulighet han aldri hadde sett før; nemlig å fotografere musikk. I 1974 fulgte han et 8-måneders fotokurs og etterpå var han assistent til Gijsabert Hanekroot i Amsterdam. På slutten av 70-tallet flyttet han til London for å komme nærmere musikken han elsket mest. Siden den gang har han forsket og lekt seg fram med kontraster og komposisjon til glede for resten av verden. Den dag i dag kan man uten blygsel si at Corbijn er en av de mest innflytelsesrike portrettfotografer.

For meg betydde det å praktisere fotografi å ha et liv. Jeg kunne flykte fra hverdagen, være sosial og utvikle meg som person. Å se på fotografier utvikler fantasien, forteller en historie og utfordrer de estetiske sansene.

I anledninger har jeg blitt kalt "

U2 Fotografen

" fordi folk tror jeg er en bandfotograf. Sannheten er at hvis folk går på mine utstillinger vil de se at jeg tar bilder av mennesker, ikke band. Min lidenskap for musikk var starten på min fotografiske karriere, det fikk meg til å forelske meg i fotografiet, så på den måten var musikken utgangspunktet for mitt forhold til foto. Men jeg har aldri vært en rockefotograf. Faktisk er mitt forhold til fotografi noe som forandrer seg hele tiden. Den er konstant, men på dette tidspunktet, for eksempel, gjør jeg mest film. Jeg liker kompleksiteten ved å gjøre film; ideen, historien, musikk - alt forenes og det skal planlegges godt. Å lage en film, god eller dårlig, tar ett år, så fotografering er enkelt i forhold.

Corbijn har mottatt to MTV-priser for Nirvana-videoen Heart-Shaped Box. I 1994 laget han kortfilmen med navnet "

Some YOYO stuff

" med Don van Viet, alias Captain Beefheart, for BBC og i 2007 kom filmen "

Control

". Senere dette året kommer hans siste film "

The American

" med George Clooney.