Photographer Dag Alveng

Dag Alveng

utstilling

foredrag

portfolio

Den norske fotografen Dag Alveng er født i 1953 i Oslo og regnes som en av Norges fremste kunstfotografer. Da Fotogalleriet åpnet en gang i 1977, var han en av initiativtakerne. Galleriet er Norges eneste institusjon viet kamerabasert kunst og viser norske og internasjonale samtidskunstnere. To år senere debuterte han selv på galleriet med separatutstillingen "Vegger". I dag er Alveng representert både ved Metropolitan Museum of Art og Museum of Modern Art i New York. Han har også flere av sine bilder i store private kunstsamlinger og har gitt ut en rekke bøker, blant annet "Asylum" og "Summer Light". I "The Photobook: A History-Volume 2" er "Asylum" den eneste norske boken som er omtalt.

Fra 1986 til 1998 bodde Alveng i New York, en 12-årsperiode som kom til å bety mye for hans karriere som fotograf. Til tross for å ha lovet seg det motsatte, tok han en serie bilder med inspirasjon fra det tradisjonelle gatefotografiet. Resultatet er blant annet samlingen "I love this time of year" og "This is MOST important". Gatefotografiet er en sjanger der det urbane, hastige storbylivet gjenspeiles i snapshotaktige bilder. Med andre ord fryste scener av en bevegelig verden. Alveng sine gatebilder har en særegen karakter. Etter å ha dobbelteksponert et fotografi ved en feiltakelse, oppdaget Alveng en stil som skulle komme til å dominere hans arbeid i 12 år fremover. I serien "I Love This Time of the Year" fra New York er bildene preget av rytmisk gjentagende formasjoner. Bygninger, mennesker og lyktestolper danner et mønster som brytes av et element i senter av motivet. Tanken bak var å gjenspeile New York sin energi, men også vise hvordan New York kan formidles med fotografiet som medium.

Alveng forklarer arbeidet sitt som en prosess som blir til underveis. Han er kjent for å ha en teknisk kvalitet få andre kan måle seg med; en spesielt rik gjengivelse av detaljer og en nyansert gråtoneskala. For han handler kunst om å tenke originalt. Hva er vitsen med å repetere noe som allerede er gjort? Han vil drive med noe han tror på av den enkle grunn at å gjøre en halvveis god jobb, med noe som han er halvveis engasjert i, er bortkastet tid og energi.