Photographer Dawid

Dawid

utstilling

foredrag

portfolio

Bjørn Dawidsson går under kunstnernavnet Dawid. Han er født i 1949 i Örebro i Sverige og studerte foto på Christer Strömholms anerkjente fotoskole i Stockholm og Grafisk Design på Beckham`s School of Art. I løpet av 70- og 80-tallet ble Dawid omtalt som en av de viktigste skikkelsene i den svenske fotobevegelsen.

Den svenske kunstskribenten Lars Ericsson skrev engang: "Vi måste anstränga oss en smule om vi vill få ut något mer av Dawids bilder än deres yta; och, vilket är det svåraste av allt, vi måste också kunna ifrågasätta oss själva, vår till synes självklara ordning och våra nedärvda hierarkier". Å kategorisere Dawid som kunstner er som å putte en oppblåst ballong i en liten, firkantet boks. Han jobber med en rekke forskjellige medier; fra manipulert fotopapir til penn og papir. Ved flere anledninger har han opphevet grensen mellom fotografi og maleri og satt realismen og fotografiets tilstedeværelse på prøve. Motivene hans er ofte abstrakte og berører gjentatte ganger temaet fotografi som kunst eller som representerende medium. Igjen og igjen opplever man en motarbeidelse i arbeidet hans; han strider mot den fotografiske forførelsen og mot en direkte kommunikasjon. Dawid bruker åpenbare elementer fra hverdagen og tvinger betrakteren til å tilegne seg sin egen måte å se på, til å oppdage det vakre i det banale. Uten å være konvensjonell, tar han for seg det enkle for å bringe det kompliserte på bane. Boken "ROST" som kom ut i 1983, er sett på som hans stilsignatur.

Gjennom sin karriere har Dawid vunnet en rekke priser og stipender. Han har stilt ut på noen av verdens viktigste museum og gallerier og har sine verk i store private og offentlige kunstsamlinger.