Arturas Valiauga

utstilling

foredrag

Arturas Valiauga ble født 22. januar 1967 i Vilnius, Litauen. Da han var 16 år ble han interessert i amatørkino og ble aktiv i byens Amatørenes Film Forening. Siden han ikke kom inn på Moskva Film Institutt ble han tvunget til å gå inn i Soviet Army, hvor han tjenestegjorde i to år i Urals, Russland.

I 1987 til 1990 tjenestegjorde han på Vilnius Teknologiske Høyskole, den eneste film- og fotoutdannelsen i Litauen, hvor han gikk ut som fototeknolog. Fra 1993 startet han som freelancer i tillegg til å arbeide med reklame og magasiner, mens han jobbet med sine egne prosjekter på siden. Bildene hans var preget av surrealisme, metaforer og symboler. Oftest benyttet han seg av svart og hvit sølvgelatin kopieringsteknikk.

I 1995 var Valiauga inspirert til å lage en bildeserie ....from a woman's diary. Han brukte teknikker som håndfargelegging, dobbelteksponering og fargefotografier. Dette var hans første møte med fargefotografier. Bildeseriene fikk Grand Prix (Silver Nugget) på Kodak European Panorama of Young Professional Photographers i Arles, Frankrike.

Da Litauen gikk gjennom store politiske og økonomiske forandringer på 90-tallet, var Valiauga tvunget til å sikre seg en tryggere økonomisk inntekt og ble derfor med i studio til den første reklamefotografen i Litauen, Marijos Nostalgija, hvor han arbeidet sammen med reklamefotografen Arunas Bukauskas.

I 2003 forlot han studioet og var med på å etablere et nytt studio for reklamefotografi "Fotoprojektai". Ved siden av arbeidet han med sine kunstprosjekter om samfunnet og verdier i stadig forandring (A Week Has Eight Days, 2000; About Borscht and Pancakes, I Dropped in on Stepas House, We Talked about Life, 2002; solo exhibition From Morning till Evening, 2004). I 2006 deltok han i Arts Baltica Triennale med den turnerende utstillingen "Don't Worry, Be Curious" med prosjektet "Between the Shores", mens han i 2008 ble oppfordret av kurator Mikuka Kikuta til å starte på prosjektet "Japan Daily Meny", organisert av "EU-Japan Fest". Fra 2008 gikk han tilbake til skolebenken for å ta en Master ved Foto- og Media Akademiet ved Vilnius Kunst Akademi.