Gjest i «ansikt til ansikt»:

Fredag 5. mai kl. 19.00, Caroline kinosenter
(Guest in Norwegian talk show «Ansikt til Ansikt»)
Klikk her for å kjøpe billetter → 

 

om CHRISTIAN RINGNES

Milliardæren, forretningsmannen, kunstsamleren, eiendomsinvestoren, livsnyteren, Oslo-patrioten. Dette er noen av termene som brukes om Christian Ringnes. Mange forbinder ham også med Ekebergresturanten – den forfalne funkisperlen som han kjøpte, pusset opp og gjenåpnet, den omstridte og bejublede skulpturparken i Ekebergåsen og Småflaskemuseet. 

Christian Ringnes jr. ble født 1954 i Oslo inn i en velstående familie. Slekten stammer fra gården Ringnes ved Krøderen. Oldefaren startet Ringnes Bryggeri sammen med sin bror i 1877. Faren, Christian Ringnes Sr., etablerte Norsk Scania Vabis, som ble landets største importør av store lastebiler. Så noen gründergener har han nok fått med seg. 

Han var angivelig flink på skolen, og planen var å studere jus. I stedet ble det siviløkonomutdannelse ved Université de Lausanne i Sveits og MBA ved Harvard Business School i USA. Etter studiene ble han håndplukket til en stilling i McKinsey i København og deretter gikk veien videre til eiendomsbransjen.

Eiendomskongen
Siden 1984 har han vært aktiv som eiendomsinvestor. Han er i dag hovedeier og administrerende direktør i eiendomsselskapene Victoria Eiendom og Eiendomsspar, og eier derigjennom blant annet Grand Hotel og Folketeateret i Oslo. Han sitter også i en lang rekke styrer.

Kunstkongen
Ringnes har en av Norges største private kunstsamlinger. Samlingen inneholder blant annet skulpturer av Auguste Rodin, Richard Hudson, Fernando Botero, Salvador Dalí, Dyre Vaa og Marc Quinn. Mange av verkene er nå å finne i skulptur- og kulturminneparken i Ekebergparken i Oslo, som åpnet i 2013. Christian Ringnes ga Oslo kommune 300 millioner kroner til opparbeidelse og drift av parken. Tidligere har han gitt byen blant annet «Påfuglfontenen» ved Nationaltheatret stasjon og «Kate Moss» i Operapassasjen.

Småflaskekongen
Sist men ikke minst: I 2003 åpnet Ringnes verdens største, og kanskje eneste, småflaskemuseum i Oslo.

I 1961, blott syv år gammel, begynte Christian Ringnes nemlig å samle på småflasker etter å ha mottatt en halvdrukket flaske i gave fra sin far. Samlingen ble utvidet ved at faren jevnlig hadde med småflasker fra sine forretningsreiser i utlandet. 

Mange år senere ble han oppfordret av sin daværende kone Denise om å skaffe seg en hobby. Flaskesamlingen hadde som seg hør og bør blitt med inn i ekteskapet, uten at kona var spesielt begeistret for den, og etter hvert hadde den fått plass i kjelleren.

Men nå ble flaskesamlingen plukket frem, og Ringnes jr. bestemte seg for å gjøre drøm til virkelighet. Han kjøpte seg en gammel bygård i Oslo sentrum, og planleggingen kunne begynne. Museet åpnet dørene i 2003 og rommer totalt 53.000 flasker. Av disse er 12.500 utstilt i over 50 unike installasjoner fordelt på tre etasjer, mens 40.500 småflasker er strengt bevoktet i et hvelv.

Christian Ringnes. (Foto: Kenneth Sortland Myklebust)

Christian Ringnes. (Foto: Kenneth Sortland Myklebust)