Nordic light international festival of photography
3.–7. mai, Kristiansund


Velkommen til festivalsiden!

Her finner du lenker til nyttig informasjon og en oversikt over hvilke fotografer og gjester som kommer i år, samt lenker til mer informasjon om hver enkelt fotograf. Du finner også en beskrivelse av de ulike postene som står på programmet.


I løpet av kort våruke samles internasjonale fotolegender, fremadstormende fotografer, studenter og andre med foto-, kunst- og kulturinteresse i den røffe, sjarmerende og intime kystbyen Kristiansund for påfyll og inspirasjon. 

Bli med oss på årets vakreste fotoeventyr! 

 

Fotografer og gjester som kommer i 2017

© John Swannell Chair series no2, 1991

© John Swannell
Chair series no2, 1991

John Swannell

John Swannell startet karrieren som motefotograf, men er i dag mest kjent for sine portretter. 70-åringen har i løpet av de siste tiårene fotografert noen av verdens mest kjente personligheter, inkludert nesten hele den britiske kongefamilien. Han er også kjent for sine aktfotografier, som har blitt publisert i en rekke bøker. I dag regnes han som en av de største navnene innen britisk fotografi, og er fortsatt aktiv som fotograf.
Mer info

 
© Morten Løberg Gimsøybrua // Gimsøy Bridge

© Morten Løberg
Gimsøybrua // Gimsøy Bridge

Morten Løberg

Morten Løberg har drevet som fotograf siden slutten av 70-tallet, og har vist sine bilder på en rekke utstillinger, blant annet Høstutstillingen. Han arbeider i hovedsak med svart/hvitt-fotografi og ga nylig ut en bok om mørkeromsteknikk. Løberg har gjestet Nordic Light flere ganger tidligere, og mottok i 2016 Leif Preus hederspris.
Mer info

 
© Sølve Sundsbø

© Sølve Sundsbø

Sølve Sundsbø

Norske Sølve Sundsbø er helt i toppskiktet innenfor motefotografi internasjonalt. Sundsbøs bilder er både allsidige og gjenkjennbare på en gang. Han holder seg sjelden til en stil, men eksperimenterer både med teknikk og konsepter. Fra studioet i London jobber han for publikasjoner som Vogue, i-D og Interview, og for motehus som Chanel, Armani og Gucci. I 2011 ble saken ”14 Actors Acting”, som han laget for NYTimes, tildelt en Emmy.
Mer info

 
© Jane Evelyn Atwood

© Jane Evelyn Atwood

Jane Evelyn Atwood

Jane Evelyn Atwood ble født i New York og har bodd i Frankrike siden 1971. Hun kjøpte sitt første kamera i 1976 og begynte å ta bilder av en gruppe gateprostituerte i Paris. Hennes arbeid gjenspeiler dyp involvering over lange perioder. Fascinert av mennesker og av ideen om eksklusjon, har hun klart å trenge inn i verdener som de fleste av oss ikke kjenner til, eller velge å overse. Hun har også skrevet ti bøker.
Mer info

 
©Boe Marion

©Boe Marion

Boe Marion

Et filmatisk uttrykk møter mystikk og natur i den norske motefotografen Boe Marions bilder. Han er i dag bosatt i Stockholm, og gjør jobber for kjente navn som Vogue, Tiger of Sweden og Hervé Léger. I 2016 ble han kåret til årets fotograf av svenske Elle – og det etter å ha jobbet som profesjonell fotograf i kun tre år. Samme år ga han også ut sin første fotobok, The Tarn.
Mer info

 
© Iké Udé

© Iké Udé

IKÉ UDÉ 

Nigerianskfødte Iké Udé har drevet som fotograf siden tidlig 90­tall, da han debuterte med en bildeserie av seg selv som imiterte forsidene på ulike motemagasiner. Siden
har både klær og selvportretter vært viktige bestanddeler i hans fotografier, og Udé selv har to ganger blitt kåret til best kledd av Vanity Fair. Hans fargesterke bilder har blitt vist over hele verden og er inkludert i en rekke samlinger. Udé er også forfatter, og har gitt ut boken Style File: The World’s Most Elegantly Dressed, og han driver kunst-­, kultur-­ og motemagasinet aRude.  
Mer info → 

 
© Siri Dannevig

© Siri Dannevig

SIRI DANNEVIG

Etter mer enn 30 års arbeid innen drama og teater fikk Siri Dannevig en ny impuls og bestemte seg for å avslutte denne epoken av livet sitt. Når hun i februar 2009 ble diagnostisert med Parkinsons, var hennes første tanke: Nå kan jeg begynne å fotografere! Siri ser på en teaterforestilling som et kunstverk i øyeblikket, levende her og nå. Når vi skaper et fotografi prøver vi fange øyeblikket, å beholde det for alltid. For Siri er det å jobbe med fotografering en form for iscenesettelse, men hun overlater alltid en del av prosessen til tilfeldighetene. Hun arrangerer for at det uventede skal skje.
Mer info

 
© Peter Turnley 

© Peter Turnley 

erPeter Turnley

De siste 30 årene har fotojournalist Peter Turnley reist verden rundt og dokumentert de fleste store hendelser av betydning. Gulfkrigen, Berlinmurens fall, frigjøringen av Nelson Mandela, angrepene 11. september og jordskjelvet i Haiti i 2011 er bare noen av disse. Blant hans arbeider er også en rekke portretter av kjente verdensledere, som Obama, Jeltsin, Putin, Gaddafi og Reagan, samt lengre prosjekter om hverdagslivet i Paris og på Cuba.
Mer info

 
© Knut Bry

© Knut Bry

Knut Bry

Knut Bry er anerkjent som fotograf både nasjonalt og internasjonalt, og jobber innen en rekke sjangre. Reisereportasjer for Condé Nast Traveler, store moteserier for Vogue, illustrasjon av bøker og utstillinger av egne kunstfotografier er bare noe av det han har arbeidet med gjennom en karriere som spenner over flere tiår. Han er velkjent for sin fargepalett og bruk av lys og former. Den siste tiden har han gjort seg bemerket for sine humanistiske prosjekter, blant annet om flyktningkrisen i Europa.
Mer info

 
© Lene Marie Fossen

© Lene Marie Fossen

Lene Marie Fossen

Høsten 2016 fikk Lene Marie Fossen mye oppmerksomhet i mediene for sin historie. Etter 20 år med anoreksi bruker hun fotograferingen som sin vei ut av sykdommen, som en måte å stoppe tiden på slik hun engang forsøkte å gjøre ved å ikke spise. Hun fotograferer både seg selv og tar portretter av andre. Mange av bildene har blitt tatt på reiser, blant annet på Chios i Hellas, som har blitt sterkt preget av flyktningkrisen.
Mer info

 
© Lucas Foglia

© Lucas Foglia

Lucas Foglia

Forholdene mellom mennesker og natur i landsens Amerika er blant temaene som opptar Lucas Foglia. Han vokste selv opp på en liten gård i USA, der foreldrene hadde bosatt seg for å leve et liv som selvforsynte. Som fotograf har han reist på jakt etter mennesker som forsøker å bo mer eller mindre ”off the grid”, folk som lever uten penger, bygger sitt eget hus eller henter vann i bekken. Han har også fotografert gruve- og rancharbeidere.
Mer info

 
© Mário Macilau

© Mário Macilau

Mário Macilau

Mário Macilau vokste opp under vanskelige kår i Mosambiks hovedstad Maputo. Han fikk sitt første kamera i 2007, i bytte mot morens mobiltelefon, og satte straks i gang med å fotografere. I dag jobber han som profesjonell fotograf med base i hjemlandet, og fokuserer på prosjekter med politiske, sosiale og kulturelle temaer. Macilau har stilt ut sine prosjekter i en rekke land.
Mer info

 
© Helge Skodvin

© Helge Skodvin

Helge Skodvin

Bergensfotografen Helge Skodvin jobber frilans for en rekke magasiner og aviser, men er nok mest kjent for sine personlige prosjekter. Den seneste tiden har han fått mye oppmerksomhet for serien A Moveable Beast, som kom ut i bokform i 2015 og nærmest har turnert landet i utstillingsform. Serien viser utstoppede dyr slik du aldri har sett dem før, på vei til å bli pakket ned fra De naturhistoriske samlinger i Bergen. Boken Volvo 240 kom ut samme år, og er et fascinerende fotografisk dokument over en rekke av landets gjenværende biler av denne typen. Skodvin er medlem av byrået Moment og representert av Institute.
Mer info

 
© Johannes Lovund 

© Johannes Lovund 

Johannes lovund

22-åringen Johannes Lovund fra Valderøya utenfor Ålesund ble nylig kåret til Årets festivalfotograf 2016. Født og oppvokst blant de norske fjordene, ble han tidlig interessert i fotografering. Naturen var hans største insirasjonskilde. Johannes begynte som frivillig fotograf på festivaler arrangert av Momentium på Sunnmøre, og har etterhvert fotografert artister som Avicii, David Guetta, Alesso, 50 Cent og Elton John. Han jobber både med foto og video. Han ble headhuntet til jobben som Kygos faste fotograf, noe som har ført ham verden over, og konsertbildene hans er sett av hundretusener. 
Mer info → 

 
© Elina Brotherus «Teacher and Student», Self-Portrait with Dorothée Smith

© Elina Brotherus
«Teacher and Student»,
Self-Portrait with Dorothée Smith

Elina Brotherus

Den finske kunstfotografen er en del av den kjente Helsinki-skolen, en gruppe fotokunstnere utdannet ved Universitetet i Aalto, Finland. Brotherus sine arbeider består ofte av selvportretter, sett i relasjon til landskap, rom og interiør. Arbeidet er ofte selvbiografisk og hun bruker både fotografi og video. Brotherus har gitt ut flere bøker, stilt ut over hele verden og har blitt tildelt en rekke priser.
Mer info

 
© French Cowboy

© French Cowboy

French Cowboy

Duoen Mia MacFarlane og Julien Crouigneau står bak navnet French Cowboy, som har drevet som fotografer siden 2012. Hun er tidligere kunstmaler, og han produktdesigner og AD. Sammen produserer de fotoprosjekter med en særegen og leken stil. De står også bak det franske kunst-, foto-, og motemagasinet IRK.
Mer info

 
©Mona Kuhn "AD 6016, 2014”

©Mona Kuhn "AD 6016, 2014”

Mona Kuhn

Den brasilianskfødte kunstneren Mona Kuhn er mest kjent for sine drømmeliknende fotografier av menneskekroppen i stort format. Med hennes evne til å utvikle nære relasjoner til de hun fotograferer, klarer hun å skape bilder der modellene er nakne, men likevel komfortable og avslappede. Kuhn er i dag bosatt i USA, og gjør også oppdrag for kommersielle aktører. Hun har gitt ut flere bøker og har en imponerende utstillingsvirksomhet i gallerier og museer verden over.
Mer info →

 
© Todd Hido

© Todd Hido

Todd Hido

Todd Hido er en amerikansk kunstfotograf med bilder av interiører og eksteriører som sitt varemerke. Bildene er imidlertid langt fra det du ser i interiørmagasiner. Forstadshus fotografert i nattemørket, slitte innerom og en uvanlig fargepalett er bare noen av elementene som har gjort Hido til en svært attraktiv kunstner. 48-åringens arbeid er inkludert i samlingene til noen av verdens mest prestisjetunge kunstinstitusjoner, og han har gitt ut en rekke bøker.
Mer info

 
© Lena Sjternström

© Lena Sjternström

Lena Stjernström

Oppvokst med en far som selv var en ivrig fotograf, ble Lena Stjernström tidlig vant til å betrakte ”fine art”, statuer og å definere skjønnhet. Gjennom lensen til sitt Zeiss Ikon kamera, lærte han henne å finne lyset og å fange livet i et bilde. Kameraet ble en måte å kommunisere på, men også en måte å se og oppdage verden. Hun ble tildelt ”Vågåprisen 2012” av Morten Krogvold. ”Dette er en fotograf som gambler med utrykket – og sine evner”. Lena Stjernström bor for tiden i Stockholm og har blitt invitert som ”Director’s Choice 2017”.
Mer info

 
© Jodi Bieber 

© Jodi Bieber 

jodi bieber

 Sørafrikanske Jodi Biebers arbeider gjenspeiler hva hun tenker om verden og reflekteres tilbake gjennom stemmen til menneskene i dem. Hun begynte karrieren med å dekke det første frie demokratiske valget i Sør-Afrika i 1994 etter å ha deltatt på tre korte fotografiworkshops. Et vendepunkt var deltakelsen i World Press Masterclass i Holland i 1996. Dette åpnet døren til å reise verden rundt på oppdrag for internasjonale magasiner og frivillige organisasjoner. Hun har vunnet en rekke internasjonale priser, blant annet Premier Award på World Press Photo i 2010. Hun fortsatte å skape sine egne prosjekter og tilbringer mesteparten av sin tid med å jobbe på denne måten. Hennes prosjekter er utstilt både lokalt og i utlandet.
Mer info → 

 
©

©

Anne-Stine Johnsbråten

Anne Stine Johnsbråten er en dokumentarfotograf bosatt i Oslo. Hun jobber med lengre prosjekter som omhandler temaer som kjønn, identitet og diskriminering og har stilt ut flere av sine arbeider i inn- og utland. Blant hennes seneste arbeider er prosjektet Volla vs Keeg – ung i Oslo, der hun følger en jentegjeng fra østkanten og en fra vestkanten over en lang periode, og prosjektet Women in Japan, som handler om kvinnens situasjon i dagens Japan. I 2015 ble hun omtalt av TIME Magazine som en av åtte norske fotografer du må følge. 
Mer info


Gjester til «ansikt til ansikt» 2017

Talk show på norsk med Morten Krogvold, hver kveld i Caroline Kino.

gjest torsdag:
peter turnley

gjest fredag:
Christian Ringnes

Gjest lørdag:
kjetil bjerkestrand


andre utstillinger 

© Odd Inge Teige 

© Odd Inge Teige 

© Øystein Heggstad 

© Øystein Heggstad 

bacalhau da noruega – klippfiskkjærringer og portugisiske fadoer

Nytt og unikt samarbeidsprosjekt mellom fotograf Odd Inge Teige fra Kristiansund og musiker Øystein Heggstad fra Molde. Det handler om å se, høre og smake! > Mer info

Kristiansund etter bombingen i 1940. Fotograf: Ukjent. Eier: Nordmøre Museum 

Kristiansund etter bombingen i 1940. Fotograf: Ukjent. Eier: Nordmøre Museum 

KRISTIANSUND FOTOHISTORISKE FORENING

Foreningen har hatt utstillinger i forbindelse med Nordic Light i mange år. I år feirer foreningen 10-årsjubileum! Jubileumsutstillingen med et tilbakeblikk på bilder fra disse årene kan du se i Storgata 19 (v/ Nordmøre Museum). > Mer info 


Mer informasjon om de ulike programpostene

Foredrag

Ta del i spennende foredrag fra verdenskjente fotografer! Få et innblikk i historien bak bildet, og kanskje bak suksessen til fotografen. Her er det lite fototeknikk og MYE historiefortelling! 

"Ansikt til Ansikt"

Hver kveld fra torsdag til lørdag er vår kunstneriske leder Morten Krogvold vert for talk-showet «Ansikt til Ansikt». Krogvold leder en nær og personlig samtale med kjente personligheter, om samfunn, kunst og kultur – og om livet selv. Samtalene er på norsk. Blant tidligere gjester finner vi fotballspiller Ole Gunnar Solskjær, fotograf Jimmy Nelson, lege og professor i medisin Per Fugelli og advokat Geir Lippestad.

Festivaltog

Festivaltog, åpningsshow og folkefest! Vi starter i Kunstforeningen og tar deg med gjennom alle galleriene. Toget avslutter i Caroline Kinosenter med åpningsshow og offisiell åpning av festivalen.

Utstillinger

Inspirerende utstillinger fra så godt som alle av årets fotografer. Mange av bildene er sjeldent utstilt i slike sammenhenger, og enda sjeldnere i Norge. Dette er derfor en unik sjanse til å se verdenskjente fotografers arbeider utstilt i Kristiansund!

FOTOQUIZ

Morten Løberg er godt kjent i det norske fotomiljøet som fotograf, som journalist i magasinet Fotografi og som underviser i fotografi. Hvem er da bedret egnet til å grille våre festivaldeltakere i en quiz i emnet fotografi? Torsdag, fredag og lørdag holder Løberg fotoquiz i Krogvold Café. Bli med for å teste kunnskapen din! Kanskje lærer du noe nytt også?

 

GaLLERIMØTE

På noen av våre utstillinger gir vi deg en unik mulighet til å møte kunstneren i galleriet og bli med på en guidet runde gjennom hans eller hennes utstilling. En helt spesiell opplevelse hvor du får høre mer om og stille spørsmål om de utstilte arbeidene direkte fra fotografen!

Morgenfilm

Dette er et gratistilbud, åpent for alle. Helt siden den første festivalen har vår kreative leder, Morten Krogvold, gitt vårt publikum påfyll i form at filmfremvisninger i Caroline Kino før dagens første foredrag. Krogvold velger film, av og til i det han går inn døren, og variasjonen er stor; fra dokumentarer og kortfilmer til klassikere. Tar du sjansen? 

Meet and greet

Krogvold Café i Nordic Light-huset er åpen hver kveld. Her treffes unge og gamle, nybegynnere og legender –og andre som er opptatt av møter mellom mennesker, foto, kunst og kultur. Her er det rom for alle til å ta del i diskusjonen eller til å høre spennende historier fra menneskene som selv har levd dem.

Portfolio Review

Ta med et utvalg av dine beste arbeider og la verdensledende fotografer bedømme ditt arbeid og gi deg råd for videre utvikling.