james nachtwey

James Nachtwey regnes av mange som en av nåtidens mest anerkjente fotojournalister. Han studerte kunsthistorie og politikk ved Dartmouth College mellom 1966 og 1970, men bilder fra Vietnamkrigen og den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen vekket en interesse for fotografi. Nachtwey lærte seg selv faget mens han jobbet med å redigere nyhetsvideoer og som lastebilsjåfør.

I 1976 fikk han sin første jobb som fotograf i en lokalavis i New Mexico, før han flyttet til New York og ble frilanser i 1980. Året etter dro han på sitt første utenlandsoppdrag i Nord-Irland for å dekke urolighetene under sultestreiken. Siden da har han dokumentert krig, konflikt og sosiale problemstillinger i over 30 land, blant annet for Time Magazine. Nachtwey har dekket kriger i Tsjetsjenia, Bosnia og Irak. Han har fotografert hungersnød og forurensning. I den senere tid har han dekket jordskjelvet og tsunamien i Japan i 2011 og situasjonen for syriske flyktninger.

- Jeg har vært et vitne og disse bildene er mitt vitnesbyrd. Hendelsene jeg har dokumentert skal ikke glemmes og må ikke gjentas, uttaler Nachtwey selv.

I 2001 ble han portrettert i dokumentarfilmen War Photographer, som ble nominert til en Oscar. Nachtweys arbeid har blitt belønnet med flere priser, inkludert Robert Capa-prisen og World Press Photo Award.

Foredrag
Mandag 20. april
18:00-20:30
Litteraturhuset, Oslo

kjøp billetter til foredraget i oslo her

 

Foredrag
Onsdag 22. april
16:15-18:00
Caroline Kino

Ansikt til ansikt
Torsdag 23. april
19:00 - 20:45
Caroline Kino

Utstilling
Galleri Nordic Light

kjøp billetter her


nordic light 2015