John Myren (1888-1977)

  • TIME: 31th October - 25th November 2013
  • LOCATION: Nordic Light - House of Photography, Kristiansund
  • OPENING OF THE EXHIBITION: 31th October 2013 at 16.00. CLICK HERE to see pictures from the opening
  • OPENING HOURS: MONDAY to FRIDAY at10:00 - 16:00
  • TITLE: "Retrospective John Myren"
  • FREE ADMISSION
  • In cooperation with Nordmøre Museum and Arnulf Øverlands Galleri
 

John Myren ble født på Strømsneset i 1888 som den eldste av en søskenflokk på åtte. Hvordan han begynte med fotografi forteller han bakpå et ungdomsfoto: “Dette bildet er tatt av Chr. Bøbak. Han var fra Dovre og drev som fotograf i Kristiansund. Det var en flink fotograf, og han var en venn av mig. Det var han som ga mig støtet til at jeg slo inn på foto som hobby. Jeg var ung da”.

Etter bildet å dømme kunne John Myren være i slutten av 20-årene på den tiden. Allerede i 20-årene begynte han å sende - og fikk antatt - fotografiene sine på kollektive utstillinger verden rundt.

Hans første motiver var av gamle skuter og gårder. Landskapsbilder, sjø, fjell og daler har alltid ligget hans hjerte nær. Han var svært glad i naturen. Straks han hadde en ledig stund strøk han avsted med kamera. I mange år brukte han et av de store kameraene (storformat) med glassplater. Senere fikk han seg et lettere kamera, et Voigtländer, som fremdeles er intakt. Han kunne vente i times- eller dagesvis på det riktige lyset eller de riktige skyene når han hadde sett seg ut et motiv. Han var spesielt opptatt av hvordan lys og skygge kunne forandre et banalt motiv til noe usedvanlig.

John Myren var i høy grad autodidakt og lærte seg tysk og engelsk for å kunne følge med det faglige ute i verden. Han var opptatt av kultur i enhver sammenheng, han var åpensinnet og forkastet ikke som mange andre på den tiden de nye retninger innen kunsten, f.eks. “Den nye saklighet”. Han eksperimenterte med flere teknikker, bromsølv, bromoljetrykk.... I en liten bok noterte han interessante “oppskrifter” (papir, fremkallings-ingredienser, osv).

På mange måter var John Myren en ensom ulv som likte å farte rundt alene. Bildene viser også den delen av personligheten hans, en mann som ikke brydde seg om det overflødige.

I de siste årene av sitt liv hadde han mer eller mindre lagt fotografiet på hyllen,ikke som interessefelt, men som aktivitet. Han kunne ikke lenger farte over berg og daler. Da var det heller landstedet med sine blomster, bær og busker som ble hovedinteressen. Han syltet og saftet og holdt seg i aktivitet, både intellektuelt og fysisk, til den siste stund. John Myren døde i 1977, 89 år gammel.


"John Myren var aktiv i fotografiets verden fra ca. 1920 opp til 50-årene. Langt utover de lokale og skandinaviske aktivitetene, ble John Myrens bilder antatt på fotoutstillinger verden over. I 1934 deltok han i den XXIX Salon International d'Art Photographique de Paris. Det førte til at et av bildene han stilte ut, "Vinterdag", ble publisert i det franske magasinet Photographie.  I den samme utgaven finnes bilder av kjente navn som Brassaï, Margaret Bourke-White, Horst.... m.fl.  Fotografiet "Vinterdag" har også vært antatt  i Wien, Chicago, Cannes, Los Angeles og Luzerne. Andre kjente fotografier som har høstet varme uttalelser og gjeve priser er "Vårtegn" og "Sne" (Tekst: Merete Myren)

"John Myren var en av grunnleggerne til Kristiansund Kamera Klubb. Klubben ble stiftet 29. mars 1928 og var en av Norges aller første fotoklubber. John Myren bar formannsvervet de første 22 årene og var en bærebjelke i klubben fram til 60-tallet" (Tekst: Kristiansund Kamera klubb)

"Nordmøre Museum overtok i 1998 samtlige glassnegativer etter John Myren. Kristiansund Kamera Klubb forvalter samtlige årbøker og tidsskrifter etter ham, flere med hans bilder i. Med dette er en verdifull kulturskatt gitt videre til kommende generasjoner" (Tekst: Ole Didriksen)