Morten Løberg


Attending with:

Lecture: Sunday 7th of May at 11.30–12.30
Exhibition: «Morten Løberg Retrospective»
(Exhibited in The Bakery, Nordic Light-house)
PhotoQuiz: Thursday, Friday & Saturday 19.00–21.00
(In Krogvold Café, free and open to all)

Pre-festival Workshop: Fine Art Masterclass Printing, Tuesday 2nd and Wednesday 3rd of May 

buy festival pass
buy single ticket
REGISTER TO WORKSHOP 


Morten Løberg is a well known profile in the Norwegian photography business. Morten's work is known for being diverse, and has been exhibited many times during the years, both in Norway and internationally. In 2016 Morten recieved the award "Leif Preus Honorary Award" at the festival.

(Norsk tekst:) Morten Løberg har drevet som fotograf siden slutten av 70-tallet, og har vist sine bilder på en rekke utstillinger, blant annet Høstutstillingen. Han arbeider i hovedsak med svart/hvitt-fotografi og ga nylig ut en bok om mørkeromsteknikk. Løberg har gjestet Nordic Light flere ganger tidligere, og mottok i 2016 Leif Preus hederspris.

Biografi (in norwegian)

Er Morten Løberg mer enn den norske fotokunstens konsekvente minimalist? Et dypdykk i hans fotografiske historie avdekker en kunstnerisk praksis med langt større bredde enn det han er mest kjent for.

Dette må bli en beretning om fotografiets ekstremiteter. For hva skal man si om en fotograf som nesten utsletter sitt eget uttrykk? I en serie bilder av snødekte landskap er lyset så mykt at det så vidt er mulig å skimte omrisset av trærne som befinner seg et uvisst antall meter inn i landskapet. Det samme skjer med et gjerde eller litt gress på et snødekt jorde – alt blir absorbert av snøens altoppslukende hvithet. Nesten. Lyset gløder i snøtåken og får alt det konkrete til å forsvinne. Nesten. Det som var fysisk form går over i en selvutslettende oppløsning. Nesten.

Det er ikke rart at norsk fotografis «grand old man», fotograf Leif Preus (1928–2013), i møtet med Morten Løbergs fotografier spurte: «Hvor lite kan et bilde inneholde og samtidig fortelle noe?» For uansett hvor langt disse bildene tenderer mot det ekstreme, er det akkurat så mye – eller kanskje lite – igjen at du ser og skjønner hva det dreier seg om. Det er denne evnen til å balansere på fotografiets knivsegg som utgjør Morten Løbergs kreative styrke.

Men tro ikke at Morten Løbergs fotografiske praksis begrenser seg til en finstemt vandring i det fotografiske uttrykkets visuelle utmark. Riktig nok rommer portfolioen mange bilder av minimalistisk enkelhet: Broer som skjærer gjennom tomheten. En pendel mot en hvit vegg. En flyvinge som ren form.

Det er mer. Like under overflaten finnes en kompleksitet som peker ut over de enkle formene. Når det lille omrisset av et fly så vidt rører borti en stor, sort form som fyller en stor del av flaten, blir bildet potent. Fantasien settes i sving. Muligheten for en katastrofe er nær. Blikket blir konfrontert med en underliggende uro.

Morten Løberg er født på Hamar i 1953. Som så mange andre startet han i den lokale fotoklubben, men han vokste raskt ut av dette miljøets standardiserte løsninger. Han er utdannet fagfotograf, men er autodidakt som kunstner. Det har ikke hindret ham i å innta en sentral posisjon i det norske fotokunstmiljøet. Interessen for det abstrakte uttrykket ble vekket tidlig på 70-tallet. Han fant et miljø i Forbundet Frie Fotografer, der han har vært styreleder. På en lang liste over utstillinger rager separatutstillingen på Preus Fotomuseum høyt.

I moden alder har Morten Løberg orientert seg inn i prosjektenes verden. Han er flink til å koble tekst og bilder, noe han har vist blant annet gjennom en blogberetning om et stipendopphold i Paris. Reiser til arktiske strøk har vist seg fruktbare, og spesielt tilknytningen til Svalbard har gitt positive resultater. Der har han kunnet fordype seg i sitt minimalistiske uttrykk. Det er en tendens som setter ham inn i en større sammenheng. Det faller naturlig å sammenligne ham med den tidlige Tom Sandberg, som kom inn i og utviklet seg i det samme miljøet som Morten Løberg virket i på 70-tallet.

Det er også fristende å se bildene hans i en større, kunstnerisk kontekst. Minimalismen har mange retninger, og Morten Løberg beveger seg i et landskap som spenner fra Jan Groths følsomt poetiske streker til Sol LeWitts strenge form- og linjevariasjoner. Uavhengig av kunsthistoriske referanser har Morten Løberg greid å finne frem til sitt eget, særegne landskap. Han opererer i en fotografisk sammenheng der det ekstreme blir normalen, der det særegne blir personlig.

Teksten er skrevet av Lars Elton: Elton er frilansjournalist, kritiker og redaktør. Han er kunst- og arkitekturkritiker i Dagsavisen og VG og skriver om kunst- og kulturrelaterte emner i et bredt utvalg publikasjoner.

 

  Morten Løberg. (Photo: Anne Lise Flavik)

  Morten Løberg. (Photo: Anne Lise Flavik)

  Works by Morten Løberg:

  The Fence // Gjerde (© Morten Løberg)

  The Fence // Gjerde (© Morten Løberg)

  Pendulum II // Pendel (© Morten Løberg)

  Pendulum II // Pendel (© Morten Løberg)