Per maning

Foto: Per Maning

Foto: Per Maning

En bildeserie av familiehunden Leo ble starten på et karriereskifte for den tidligere reklamemannen Per Maning. Dette var på midten av 80-tallet og Manings portretter av dyr gjorde kunstneren kjent langt utenfor landegrensene. Maning fulgte opp fotoprosjektet om hunden Leo med å fotografere seler (1988-1993) og kuer (1989-1993). Han tilbragte lang tid sammen med dyrene for å bli akseptert og oppnådde på den måten en spesiell form for kontakt som gjenspeiler seg i bildene. Blant hans verker er et av landets kanskje mest kjente fotografier, et svart/hvitt-bilde av selen Oscar i sittt akvarium, fotografert i 1988.

I 1997 begynte Maning å fotografere mennesker med serien  ”Selvportrett”, der han fotograferte skuespilleren Nils Slaatta som en gjenspeiling av seg selv. I den senere tid er det mennesker som har utgjort hovedmotivene, og hans portretter og utsnitt av ulike kroppsdeler har blitt stilt ut flere steder.  Maning arbeider også med video.

Hans verker er i dag innlemmet i samlinger hos blant annet MOMA i New York, Kiasma i Helsinki og Moderna Museet i Stockholm. Maning var Norges representant på Venezia-biennalen i 1995 og ble tildelt Fotografiprisen i 2007.

 

 

 

 

Utstilling
Galleri Jonas Eriksen

 

kjøp billetter her


nordic light 2015